Työeläkekuntoutuksen tehtävänä on edistää työhön paluuta tai työssä suoriutumista. Tässä tavoitteessa on onnistuttu viime vuosina hyvin. Työeläkevakuuttajien kustantamaan ammatilliseen kuntoutukseen osallistuneista yli 60 % palaa takaisin työelämään. Kuntoutuksen vaikuttavuus on kasvanut paljon, koska 1990-luvun alussa vain reilut 40 % palasi työelämään.
Vastaavasti täydelle työkyvyttömyyseläkkeelle päätyy enää harvempi kuin joka kymmenes ammatilliseen kuntoutukseen osallistunut. Mikäli henkilö on kuntoutuksen jälkeen vajaa kaksi vuotta ansiotyössä, on kuntoutus maksanut itsensä jo kulujen osalta työeläkejärjestelmälle takaisin. Viime vuonna ammatillisessa kuntoutuksessa oli yli 13 000 henkilöä, mikä on yli 2 000 enemmän kuin vuonna 2012. Kuntoutuksen suosio on todellakin kasvanut vuosi vuodelta!
Mitä ammatillinen kuntoutus antaa kuntoutujalle?
-
Kuntoutusraha on hyvä toimeentulo aktiivisen ammatillisen kuntoutuksen aikana ja rahasta karttuu eläketurvaa
-
Paluun takaisin työelämään uutena osaajana
-
Palkka on aina parempi toimeentulo kuin eläke
-
Töissä jatkaminen kartuttaa eläkettä
-
Elämään saa uuden otteen ja yleinen toimintakyky paranee
-
Työ tarjoaa sosiaalisen verkoston ja voimavarat lisääntyvät myös vapaa-aikana
Ammatilliseen kuntoutukseen on pyritty viime vuosina panostamaan paljon ja sen merkitys tulee lisääntymään.
"Kuntoutusrahasta karttuu eläketurvaa."
Eläkeratkaisun pääpaino on työurien pidentymisessä ja eläkkeelle siirtymisiän odotteen nostamisessa. Työuran pituuden kasvaessa ja väestön ikääntyessä ammatillisen uudelleen koulutuksen tai työtehtävien vaihto tulee eteen monelle esimerkiksi terveydellisten rajoitteiden vuoksi.
Monipuolinen työeläkekuntoutus
Kuntoutuksen lähtökohtana on aina ensin selvittää töiden järjestely omalla työpaikalla tai mahdollisuudet saada terveydentilalle paremmin sopivia töitä muualta. Vasta selvittelyn jälkeen mietitään uudelleen koulutusta. Kuntoutus voi koostua myös uudelleen koulutuksesta sekä työkokeilusta.
Työeläkekuntoutus voi olla:
-
Ammatillista uudelleen koulutusta tai kurssimuotoista lisäkoulutusta (työeläkelaitokset, Kela)
-
Tukea yritystoiminnan aloittamiseen tai jatkamiseen (elinkeinotuki)
-
Kuntoutuksen aiheuttamien tarpeellisten ja välttämättömien kustannusten korvaamista (esimerkiksi työssä tarvittavat välineet ja laitteet)
-
Työkokeilua tai työhön valmennusta (työeläkevakuuttajat)
Työkokeilu voi olla esimerkiksi omassa työpaikassa työskentelyä aiemmissa tai muutetuissa työtehtävissä, toisella työnantajalla tehtävä työkokeilu. Työeläkevakuuttaja tekee työkokeilusta työkokeilusopimuksen. Palkattoman työkokeilun ajalle työeläkevakuuttaja ottaa tapaturmavakuutuksen. Ammatillisen kuntoutuksen toimenpiteen ajalta maksetaan kuntoutusrahaa ja -korotusta.
Ammatillisen kuntoutuksen päätöksestä on valitusoikeus muutoksenhakuasteisiin sekä oikeudesta kuntoutukseen että ammatillisen kuntoutuksen sisällöstä. Päätöksiin haetaan muutosta suhteellisen vähäisesti lukumäärään nähden.
Lisätietoja:
Työeläkekuntoutuksella ehkäistään työkyvyttömyyttä
Kysymyksiä ja vastauksia työkyvyttömyyseläkkeestä ja vakuutuslääkäreistä
Työeläkekuntoutus vuonna 2013 (Eläketurvakeskuksen tilastoraportteja)