13.10.2017

Digitalisaatiolla hyvää elämää ikäihmisille

Mitä odotat eläkeajaltasi? Useimmiten vastauksissa toivotaan, että hyvinvointi ja edellytykset hyvään elämään säilyvät. Monilla olisi haluja ja kykyä jatkaa myös työelämässä. Näyttää mahdolliselta, että näihin toiveisiin voidaan vastata tulevaisuudessa entistä paremmin. Keskeinen kysymys on ikäihmisten tarpeiden tunnistamisesta ja niihin vastaamisesta uusilla innovaatioilla. Digital Silver -tapahtumassa etsitään digiratkaisuja senioreille.

Väestörakenne muuttuu senioriväestön osuuden kasvaessa. Suomessa väestö ikääntyy nopeammin kuin useimmissa muissa teollisuusmaissa. Samalla, kun elämme yhä vanhemmiksi, toimintakykymme on parantunut aikaisempiin sukupolviin verrattuna. Vanhenevat ikäluokat ovat entistä terveempiä. Tämä luo aivan uudenlaisia mahdollisuuksia. Digitalisaatiolla voidaan vastata ikääntyvän väestön tarpeisiin ja parantaa heidän elämänlaatuaan.

Haluamme olla mukana rakentamassa siltoja ikääntyvän väestön ja muuttuvan maailman välille.

Me Telassa haluamme olla mukana rakentamassa siltoja ikääntyvän väestön ja muuttuvan maailman välille. Siksi olemme tänä vuonna mukana Digital Silver -tapahtumassa. Tapahtuman ideana on tuoda yhteen niitä toimijoita, jotka haluavat yhdistää digitaaliset ratkaisut ja ikääntyvän väestön tarpeet. Yhteistyön ansiosta julkiset toimijat, kolmas sektori ja yritykset kohtaavat. Toiveena on, että ideoiden ja ihmisten törmäytyksestä syntyy uusia innovaatioita. Meitä kiinnostaa miten uusilla innovaatioilla voidaan luoda antoisaa elämää ja työtä eläkeläisille sekä mahdollisuuksia mielekkääseen työntekoon myös vanhemmalla iällä.

Työn tulevaisuus puhututtaa monia tahoja. Jo nyt useilla aloilla kokeneista ammattiosaajista on pulaa. Asiantuntijat ennakoivat, että digitalisaation myötä koneet tulevat työn ja ihmisen väliin helpottamaan työntekoa ja vapauttamaan ihmisen resursseja muuhun työhön. Uusi työelämä näyttäytyy nykyistä keveämpänä; koneet tekevät raskaat ja yksitoikkoiset työt. Tämä luo näköaloja entistä mielenkiintoisempaan ja monipuolisempaan arkeen ikäihmisille.

Lisätietoja Digital Silver -tapahtumasta

Kommentit(2)

15.10.2017  Huolestunut  
Onko olemassa jo joitain alustavia laskelmia kuinka paljon eläkeikä tulee nousemaan vuoden 2025 jälkeen?
16.10.2017  Telan viestintä  
Kiitos kysymyksestä. Uusimmat pitkän aikavälin laskelmat löytyvät Eläketurvakeskuksen sivuilta: http://www.etk.fi/tutkimus-tilastot-ennusteet/ennustelaskelmat/pitkan-aikavalin-ennustelaskelmat/uusimmat-laskelmatulokset/

Lisäksi sivulta löytyy tämä selitys miten eläkeikä määräytyy: "Vuonna 1955 syntyneistä alkaen vanhuuseläkkeen alaikäraja nousee 3 kk ikäluokkaa kohti, kunnes se on 65 vuotta vuonna 1962 syntyneillä. Vuonna 1965 syntyneistä alkaen alin vanhuuseläkeikä kytketään elinajanodotteen kehitykseen. Vanhuuseläkkeen suuruus sopeutetaan vanhuuseläkeikäisten elinajanodotteen muutokseen elinaikakertoimen avulla. Vanhuuseläkkeisiin sovelletaan 62 vuoden täyttämisvuodelle vahvistettua elinaikakerrointa. Vuonna 2030 elinaikakertoimen arvo on 0,909 ja vuonna 2085 se on 0,848.

Tavoite-eläkeikä määritellään kullekin ikäluokalle. Lykkäämällä eläkettä tavoite-eläkeikään saakka lykkäyskorotus on elinaikakertoimen vaikutuksen suuruinen."

Lisää kommentti

Nimi:  
Kommentti:  
Varmistus: Paljonko on viisi plus kolme?

Vastaus:  

Tällä kysymyksellä pyritään estämään lomakkeen automatisoitu käyttö.
Kommentti ilmestyy sivulle vasta hyväksynnän jälkeen.
Kommentin lähettäminen edellyttää selaimen evästeiden sallimisen. Evästeet voi sallia selaimen asetuksista.