24.01.2017

Elämisen taitoja työssä ja muualla

Eiväthän elämisen taidot työssä ja elämässä yleensäkään kauheasti poikkea toisistaan. Eivät nyt eivätkä ehkä tulevaisuudessakaan.

Kiitos, anteeksi, hei, huomenta. Pieniä sanoja, joilla on iso merkitys. Sanoja, joita pienelle lapselle ensimmäisenä opetetaan ja joiden merkitystä kerrataan päiväkodissa ja koulussa. Näitä sanoja ei kannata unohtaa siinäkään vaiheessa, kun tullaan työelämään. Tärkein taito mielestäni on ihmisiksi olemisen taito. Ja siitähän näiden sanojen merkityksessä pohjimmiltaan on kyse.

Olla ihmisiksi ja ottaa toiset huomioon. Olennaista siinä on kuunteleminen ja keskittyminen siihen, mitä toisella on sanottavanaan. Oman mielipiteen vuorokin tulee, kun jaksaa vähän odottaa.

Mistä itsensä johtamisessa on kyse?

Harva tekee töitä aivan itsekseen, joten edellä kuvatut taidot ovat yhdessä tekemisen ytimessä. Tällä hetkellä puhutaan kuitenkin paljon itsensä johtamisesta. Mistä siinä sitten on kyse? Ainakin on kyse taidosta tehdä omaa elämäänsä koskevia valintoja ja päätöksiä sekä toteuttaa ne. Ja kyvystä pyytää apua tilanteessa, jossa huomaa omat mahdollisuutensa rajallisiksi.

Osaamistaan pitää olla valmis syventämään ja laajentamaan läpi työuransa.

Asiantuntijatyö, josta omat kokemukseni valtaosin ovat, edellyttää vahvaa oman alansa osaamista. Osaaminen on ollut syynä siihen, että henkilö on työpaikkaan rekrytoitu. Osaamistaan pitää olla valmis syventämään ja laajentamaan läpi työuransa. Utelias ja ennakkoluuloton suhtautuminen elämään auttaa avartamaan omaa ajattelua ja kehittymään sekä työssä että elämässä muutoinkin.

Työelämän taitoja hankitaan läpi uran

Tarvittavista työelämätaidoista näkee usein hengästyttävän pitkiä listoja eikä voi välttyä ajatukselta, onko vaatimukset täyttäviä ihmisiä olemassakaan. Suurin osa taidoista on hankittavissa, jos on tahtoa. Joko opiskelemalla tai kehittämällä niitä taitoja, joissa huomaa puutteita.

Kun (työ)elämän taidot ovat hallinnassa, voi heittäytyä työn imuun, jota työ parhaimmillaan tarjoaa. Kohtuulliset työolot ja oma elämänhallinnan tunne auttavat jaksamaan työssä, mikä eläkejärjestelmämmekin kannalta on tärkeä tavoite.

Kommentit(0)

Lisää kommentti

Nimi:  
Kommentti:  
Varmistus: Paljonko on yksi miinus nolla?

Vastaus:  

Tällä kysymyksellä pyritään estämään lomakkeen automatisoitu käyttö.
Kommentti ilmestyy sivulle vasta hyväksynnän jälkeen.
Kommentin lähettäminen edellyttää selaimen evästeiden sallimisen. Evästeet voi sallia selaimen asetuksista.