30.11.2017

Hyvinvointi vaikuttaa työkykyyn

Ruuhkavuodet ja liikunta ovat usein haastava yhtälö. Lasten ja nuorten liikkuminen on vähentynyt viime vuosina osoittaa LIITU-tutkimus. Liikkumattomuudella voi olla kansantaloudellisia vaikutuksia, koska liikunta nimenomaan edistää terveyttä ja työkykyä vähentäen sitten sairauspäiviä ja työkyvyttömyyttä.

Ihminen ei pysy toimintakykyisenä ilman lepoa ja palautumista. Mikä onkaan oivempi palautumiskeino kuin ulkoilmassa liikkuminen ja luonnossa oleilu. Vaikka edes vähän aikaa kerrallaan. Luonto on oiva apu stressistä palautumiseen ja mielialan parantamiseen. Luonnon merkitys hyvinvoinnin lisääjänä on tunnistettu esimerkiksi verenpainetta alentavana ja sydämensykettä tasoittavana keinona.

Lapsuudessani maalla oli luontevaa kulkea välimatkat pyöräillen. Muistan ilolla pyöräretket mummolaan koko perheen kesken. Talvella puolestaan hiihdimme. Meillä oli myös oma luistinrata, jonne laskettiin isän jäädyttämää mäkeä pitkin pihastamme.

Tyttöjoukon vitoskokoinen nahkainen jalkapallo oli ahkerassa käytössä ja keräsi peliin ohikulkeviakin. Ala-asteella kävelimme koulumatkan ja vapaa-aika kului ulkona leikkiessä ja liikkuessa yhdessä perheen tai kavereiden kanssa. Aika huikeita liikunnan värittämiä muistoja kulkee mukanani.

Oma liikkumiseni on peruja lapsuudestani. Äiti pyöräili työmatkansa kodinhoitajana ja isä oli pyöräillyt sisarensa häihinkin 100 kilometriä päällystämätöntä nelostietä 1950-luvulla. Muuttaessani 25 vuotta sitten Helsinkiin minulle oli luonnollista tutustua kaupungin ääriviivoihin nimenomaan pyöräillen.

Ihmisellä on sisäsyntyinen tarve liikkua. Lasten liikkumista edistävät toimenpiteet tuottavat hyötyä pitkälle tulevaisuuteen. Lasten terveistä elintavoista puhuttaessa, puhutaan jo samalla tulevien aikuisten työkyvystä. Ja mitenkäs se sananlasku nuorena opituista tavoista menikään. Vanhempien innostava esimerkki voi saada lapsestakin elämäntavoiltaan liikunnallisen.

Mikä tahansa työkykyä lisäävä toiminta vähentää sairauspoissaoloja ja lisää omaa hyvinvointia.

Liikkumattomuudesta aiheutuvat haitat tiedetään. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa liikkumista. Ripeä liikunta keski-iässä hidastaa muistisairauksien syntyä. Mikä tahansa työkykyä lisäävä toiminta vähentää sairauspoissaoloja ja lisää omaa hyvinvointia. Liikuntaa voi lisätä, vaikka vähitellen esimerkiksi kävelemällä osan työmatkasta.

Me telalaiset edistimme hyvinvointiamme ottamalla tänäkin vuonna osaa Kilometrikisaan. Viisihenkinen pyöräilyjoukkueemme Telaketjut taittoivat yli 5500 kilometriä työmatkoina kesän aikana. Yksilösuoritukset vaihtelivat 350 ja 1800 kilometrin välillä. Työmatkoista kertyi yllättävästi kilometrejä, hyvää mieltä ja kuntoa. Moni vaihtelikin eri päivinä pyöräilyreittiään, koska halusi nauttia luonnosta ja maisemista.

Jokaisella on oikeus kunnon työhön ja riittävään toimeentuloon. Edellytyksenä on säilyttää hyvä työkyky. Tähän meillä jokaisella on mahdollisuus vaikuttaa huolehtimalla riittävästä palautumisesta ja kunnon ylläpidosta. Näin voimme nauttia terveenä elämästä entistä pidempään.

Kommentit(2)

13.12.2017  Rauni  
Nykyään tuntuu olevan vallalla tuo ajatus että ihmisen täytyy olla fyysisesti ja henkisesti kovassa iskussa työelämää varten. Liikkukaa, syökää ituja, olkaa nöyriä! Mitä kovemmin mylly pyörii, sitä enemmän tuo vaatimus kasvaa. Mutta kun moni lyö tuon asian ihan kokonaan läskiksi. Mitä kovemmin vaaditaan, sitä enemmän repsahdetaan ihan toiseen laitaan.

Ihminen kun ei ole mikään tuotantoeläin joka on olemassa vain systeemiä varten. Täytyy nostaa hattua niille ihmisille jotka toteavat että pitkää tunkkinne. Jos elämä ei tunnu elämisen arvoiselta, niin miksi pyöriä oravanpyörässä kun ahdistunut orava. Tuotat jyviä vain muille ja itsellesi pahaa oloa. Kun katselee ympärille niin maailma näyttää kovin irvokkaalta sopeutumiseläkkeineen ja vuorineuvosten verovapauksineen.

Suurin virhe minkä pieni ihminen voi tehdä on olla nöyrä ja tehdä niin kuin yhteiskunta odottaa tekevän. Täytyy tiedostaa että nykyaikana pätevät viidakon lait. Vahvimman oikeus. Jokaisen täytyy osata ajaa omaa etuaan. Hölmöksi ei pidä heittäytyä ja uskoa puheisiin yhteen hiileen puhaltelijoista. Tätä pitäisi opettaa jo kouluissa. Tämä näennäinen hyvinvointihöttö vain sumentaa joskus nämä tosiasiat.

Onneksi ihmisillä on vielä sentään vapaus elää juuri niin epäterveellisesti kun itse haluavat. Luojan kiitos.
18.12.2017  Eetos  
Mitä korkeammaksi eläkeikä nousee, niin sitä vähemmän ihmisillä tuntuu olevan motivaatiota pitää itseään hyvässä kunnossa.

"Kuollaanhan tässä lopulta kumminkin" tuntuu olevan vallitseva näkemys. Miksi ei ottaisi hetken nautintoa nyt kun sen vielä voi ottaa? Mitä varten sitä itseään säästelisi? Kun eläkeikä sitten joskus mahdollisesti koittaa, niin todennäköisempää on että silloin makaa jo haudassa tai vuodeosastolla. Näin ainakin miesten osalta.

Näköjään koko elämä pitäisi tuhlata työntekoon. Kehdosta hautaan.
"Tyhmä paljon töitä tekee, viisas pääsee vähemmällä" on hyvä sananlasku joka jokaisen olisi syytä muistaa.

Lisää kommentti

Nimi:  
Kommentti:  
Varmistus: Paljonko on kahdeksan plus yksi?

Vastaus:  

Tällä kysymyksellä pyritään estämään lomakkeen automatisoitu käyttö.
Kommentti ilmestyy sivulle vasta hyväksynnän jälkeen.
Kommentin lähettäminen edellyttää selaimen evästeiden sallimisen. Evästeet voi sallia selaimen asetuksista.