25.06.2018

It gets better

Aika tekee hyvää niin homojen oikeuksille kuin työeläkkeille. Vuonna 2010 Yhdysvalloissa käynnistynyt It gets better -liike rantautui myös Suomeen ja toi mukanaan toivoa paremmasta tulevaisuudesta. Elämää pidemmälle nähneet kertoivat nuoremmille sukupolville, että elämä muuttuu koko ajan paremmaksi. Nuoren ihmisen elämäntilanne – kiusattuna tai nuorena työttömänä – on lannistava, mutta ei onneksi pysyvä olotila.

Kun seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen oikeuksien kehitystä katsoo, suunta on aivan oikea. Yhä useampi maa on poistanut homouden rikoslaista, laatinut lainsäädännön yhtenäiseksi parisuhteiden osalta ja turvaa lasten asemaa vahvistamalla lapsille vanhemmat myös juridisesti. Saavutettua asemaa ei voi vielä tänä päivänäkään ottaa itsestäänselvyytenä. Ihmisoikeuksien kehityksen polkuriippuvuus antaa kuitenkin olettaa, että sama trendi jatkuu ja että Suomikin ottaa yhä uusia askeleita kohti yhdenvertaisuutta.

Työeläkejärjestelmä on kehitetty kestämään ajassa ja tuomaan parempaa turvaa ihmisille. Vuonna 1962 käynnistynyt nykymuotoinen työeläkejärjestelmä on hitusen vanhempi kuin ensimmäiset suomalaiset homojen oikeudet, vaikka molempia – iäkkäitä ja homoja – on ollut läpi maailman sivu. Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen aseman kohennuttua myös vähemmistöjen asema työelämässä ja työmarkkinoilla paranee. Tämä on erityinen ilon aihe vanhuuden turvan kannalta, sillä pinkki palkka kartuttaa työeläkettä ja edelleen parantaa vanhuuden toimeentuloa.

Seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen aseman kohennuttua myös vähemmistöjen asema työelämässä ja työmarkkinoilla paranee.

Tulevaisuuden kehitykseen liittyy uhkakuvia ja ihmisten pelkoja. Avartuuko koskaan juroimpien ajattelu kohtaamaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen ihmisiä tasavertaisena? Taittuuko positiivinen kehitys ja asema yhteiskunnassa, työmarkkinoilla ja lähipiirissä? Löytyykö töitä, kestääkö työeläkejärjestelmä ja saanko ansaitsemani eläkkeen aikanaan?

It gets better by doing. On nimittäin myös mahdollista, että elämä ja eläke muuttuu paremmaksi. Meillä ihmisillä on taipumus muuttaa asioitamme hyvään suuntaan - jos vain voimia riittää. Voimia auttaa toista ja itseä, muuttaa lakeja ja yhteisöjemme asenteita sekä kartuttaa työuralla eläkettään.

Tämän blogin myötä haastan myös muita yhteiskunnallisia toimijoita kertomaan suhteestaan seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin. Hyvää Pride-viikkoa!

Kirjoittaja on toiminut muun muassa Setan varapuheenjohtajana 2010-2013.

Kommentit(0)

Lisää kommentti

Nimi:  
Kommentti:  
Varmistus: Paljonko on seitsemän miinus yksi?

Vastaus:  

Tällä kysymyksellä pyritään estämään lomakkeen automatisoitu käyttö.
Kommentti ilmestyy sivulle vasta hyväksynnän jälkeen.
Kommentin lähettäminen edellyttää selaimen evästeiden sallimisen. Evästeet voi sallia selaimen asetuksista.