03.02.2016

Kestäisikö eläkejärjestelmämme kuolemattomuuden?

Ihmisen keskimääräinen elinikä on kasvanut huomattavasti varsin lyhyessä ajassa ja elinajanodote näyttää nousevan edelleen. Vielä viime vuosisadan alussa oli ihme, jos joku eli 50-vuotiaaksi tai sen yli. Tartuntataudit levisivät helposti ja olivat usein kuolemaksi huonoissa olosuhteissa. Lapsikuolleisuuskin oli korkea, mutta toisaalta lapsia myös syntyi paljon. Monta vakavaa sairautta on saatu taltutettua. Lääketiede ja riittävä ravinto ovat mahdollistaneet pitkän elämämme.

Nyt syntyvän tyttövauvan elinajanodote on lähes 83 vuotta ja poikavauvan 76 vuotta. Elinajanodotteella tarkoitetaan keskimääräistä jäljellä olevaa elinikää kuolleisuuden pysyessä nykyisellään kaikissa ikäryhmissä. Mitä todennäköisemmin elämme jopa pidempään kuin mitä elinajanodote lupaa, sillä arvio perustuu nykykuolleisuuteen ja väestön terveydentila kehittynee koko ajan parempaan suuntaan.

Eliniän lisäys on pidentänyt enimmäkseen eläkeaikaa, ei niinkään työssäoloaikaa. Tämä näkyy huoltosuhteen kasvuna: lasten ja vanhuuseläkeikäisten määrän suhde työikäisen väestön määrään on kasvanut. Eläkkeiden rahoituksellisesta näkökulmasta olisi siis erittäin tärkeää saada pidennystä myös työuraan. Sen eteen tehtyjen toimenpiteiden vaikutukset näkyvät hitaasti.

Työurien pidentäminen on ollut yhtenä tavoitteena vuoden 2017 eläkeuudistuksessa, jossa eläkeikää nostetaan. Elämme sen verran vauraasti, että vapaa-aika ja omasta päivärytmistä itse päättäminen houkuttavat enemmistöä siirtymään eläkkeelle heti lakisääteisen eläkeiän täytyttyä – ja joskus jopa aiemmin. Toisaalta myös työkyvyttömyyseläkkeet laskevat tilastoissa eläkkeellesiirtymisikää.

Ihmisen pitkä elinaika on pitänyt ottaa huomioon myös eläkejärjestelmässä. Esimerkiksi eläkeuudistuksessa 2005 päätettiin ottaa käyttöön elinaikakerroin, joka venyttää eläkettä pidemmälle eläkeajalle. Vanhuuseläkerahastoja täydennetään vuoden 2016 lopussa niin ikään eliniän pitenemisen vuoksi. Tämä kuolevuusperustetäydennys ei ole nyt suinkaan ensimmäinen.

Elinaikakerroin venyttää eläkettä

Vaikka kuukausieläke hieman pienenee, eläkkeen nauttimisaika pitenee.

Eliniän piteneminen jatkuu. Yhä useamman on mahdollista saavuttaa sadan vuoden ikäpyykki.

Entä jos elinikä vain kasvaa ja lopulta kukaan ei enää kuole? Ensimmäinen ajatus eläkepuolen matemaatikon mielessä ei ole se, miten käy hautausurakoitsijoiden, vaan miten käy eläkerahojen.

Ihmisen elämä ei voisi kulkea enää tyyliin pitkä opiskeluaika, lyhyt työelämä ja lopulta pitkä eläkeaika. Koska eläkkeiden rahoittamiseksi tarvitaan maksajia, pitäisi nimenomaan työelämän ja eläkeajan painotuksen muuttua.

Tähän tarkoitukseen eläkejärjestelmässä on jo käytössä edellä mainittu elinaikakerroin. Sillä rajoitetaan eläkkeen määrää, ja jos elinikä jollakin ikäluokalla näyttää olevan loputon, eläke leikkaantuu kokonaan. Tämä ei onneksi ole vielä näköpiirissä, vaan toistaiseksi kukin ikäluokka vuorollaan pääsee eläkepäivistä nauttimaan. Vaikka kuukausieläke hieman elinaikakertoimen myötä pieneneekin, eläkkeen nauttimisaika kuitenkin pitenee eliniän kasvaessa.

Työeläkejärjestelmässä on siis oltu niin sanotusti kaukaa viisaita. Elinaikakertoimen avulla eläkettä riittää maksettavaksi pidemmällekin ajalle, kun kuukausieläkettä hieman pienennetään. Toisaalta, elinaikakerroin voi toimia myös toisinpäin eli eläke lisääntyy, jos ikäluokat pienenevät rajusti.

Pidempään työelämässä

Moni tuntuu haikailevan ikuisen nuoruuden perään. Mutta kannattaisiko miettiä, millaisessa kunnossa haluaa viettää eläkepäivänsä? Mielestäni tärkeintä on tavoitella laadukasta elämää. Elämän pituus tulee sitten kaupan päälle. Siihen aikaan, kun ihmiset elivät harvoin yli 50-vuotiaaksi, sen ikäistä pidettiin vanhana. Nyt 50-vuotias on keski-ikäinen. Vasta viime vuosina on alettu oivaltaa, mikä on kokeneen työntekijän arvo työmarkkinoilla. Yli 53-vuotiaan palkkaaminen on edullisempaa työnantajan eläkemaksunkin kannalta.

Entä jos ihminen saavuttaa kuolemattomuuden? Mitä sitten, jos äitini toteamus ”ei tänne maanpäälle kukaan ole vielä koskaan jäänyt”, osoittautuukin jonakin päivänä vääräksi?

Kommentit(1)

17.02.2016  Urainssi  
Matemaatikko on paneutunut asiaan liikuttavan täydellisesti ja asiantuntevasti. Hyvä!

Lisää kommentti

Nimi:  
Kommentti:  
Varmistus: Paljonko on kolme miinus kolme?

Vastaus:  

Tällä kysymyksellä pyritään estämään lomakkeen automatisoitu käyttö.
Kommentti ilmestyy sivulle vasta hyväksynnän jälkeen.
Kommentin lähettäminen edellyttää selaimen evästeiden sallimisen. Evästeet voi sallia selaimen asetuksista.