01.03.2019

Kurkistus tulevaisuusikkunaan

Tänään vietettävä Tulevaisuuspäivä vei ajatukseni Paluu tulevaisuuteen -elokuviin. Lentävä skeittilauta ja auto, itsestään kiristyvät kengät ja aikamatkustus olivat trilogian futuristisia elementtejä, jotka saivat lapsuudessani silmäni laajenemaan hämmästyksestä. Luovien alojen ammattilaiset ovat osanneet kuvitella ja havainnollistaa mahdollisia tulevaisuuksia yleisöille ehkä kaikista parhaiten. Tänään myös työeläkealalla kokoonnuttiin tulevaisuusverstaaseen, mutta miksi?

Työeläkevakuuttajien perustehtävä on huolehtia työeläketurvasta. Me telalaiset teemme työtä sen eteen, että toimintaympäristö on sellainen, jossa työeläkejärjestelmä toimii hyvin. Työeläkkeiden rahoituksessa ja maksuissa on kyse vuosikymmenistä. Työeläkejärjestelmän näkökulmasta katsottuna asioita tuleekin katsoa pitkälle tulevaisuuteen, jotta eläkkeitä voidaan suunnitella mahdollisimman kestävästi. Aihetta olemme avanneet tarkemmin, esimerkiksi Sillanrakentajat-podcastissamme Kuka katsoo sadan vuoden päähän?

Seniori-Suomi vuonna 2049

Kokoonnuimme viettämään Tulevaisuuspäivää oppimisen merkeissä. Tulevaisuus on ennen kaikkea muutosta. Virittelimme tulevaisuusajattelua tulevaisuusskenaarioiden, -ikkunoiden ja -pyörien avulla professori Sirkka Heinosen johdolla. Ideana oli oppia tulevaisuuslukutaitoa, jonka avulla voimme esimerkiksi kasvattaa tulevaisuusresilienssiämme eli selviytymis- ja sopeutumiskykyämme muutokseen.

Tulevaisuus on ennen kaikkea muutosta.

Uusien tulevaisuustyökalujen haltuunottoa harjoittelimme luomalla erilaisia tulevaisuuksia aiheesta Seniori-Suomi vuonna 2049. Miltä näyttää työelämä tai asuminen valtiossa, jossa väestö on ikääntynyt? Entä millaisia vaikutuksia tällä on muuhun yhteiskuntaan? Työskentelyn tuloksissa näkyivät yhteiskunnan muutoskyvyn tarpeellisuus, työurien pidentyminen ja uusiutuminen, erilaisten palvelujen tarve ja teknologiasta saatava apu.

Millaisen tulevaisuuden haluamme?

Tänään monet tahot ovat järjestäneet Tulevaisuuspäivän tapahtumia. Keskeinen idea on ollut pohtia, millaisen tulevaisuuden kukin haluaa ja millaista tulevaisuutta haluaa olla tekemässä.

Suomalainen työeläkemalli on rakennettu omista lähtökohdistamme käsin meitä kaikkia varten. Se kattaa kaiken Suomessa tehtävän työn. Sen perusperiaatteista on siksi hyvä pitää kiinni myös tulevaisuudessa. Näin huolehditaan kestävästi eri sukupolvista. Me haluammekin tulevaisuuden, jossa jokaisella on mahdollisuus kerryttää vanhuudenturvaansa omista ansioistaan jatkossakin.

Kommentit(0)

Lisää kommentti

Nimi:  
Kommentti:  
Varmistus: Paljonko on viisi plus yksi?

Vastaus:  

Tällä kysymyksellä pyritään estämään lomakkeen automatisoitu käyttö.
Kommentti ilmestyy sivulle vasta hyväksynnän jälkeen.
Kommentin lähettäminen edellyttää selaimen evästeiden sallimisen. Evästeet voi sallia selaimen asetuksista.