20.06.2017

Lobbausta vai päätöksenteon tukea?

Nautin taannoisesta taitolentonäytöksestä valtavasti. Kesäisenä iltana Helsingin taivaalla esitteli taitojaan niin eri laitevalmistajat kuin ulkomaalainen ryhmä. Oikeastaan koko perhe oli innoissaan. Kiipesimme Kruunuvuorenrannan sorakasoilla ja kallioilla. Lapset ilmoittivat näytöksen jälkeen ryhtyvänsä isoina lentäjiksi.

Twitter-mainonnan ansiosta muistin ajatella myös tulevan vaalikauden puolustusvoimien hankintoja. Onhan koko investointi suuruudeltaan noin puolet siitä, mitä työeläkevakuuttajat keräävät työeläkemaksuja vuodessa. Noilla maksuilla turvataan noin 1,5 miljoonan eläkeläisen toimeentuloa.

Lobbaus – tai kuten itse ajattelen: päätöksenteon tukeminen – voi olla lentonäytöksiä, some-mainontaa, tapaamisia tai kannanottoja. Pyrkimyksenä on varmistaa, että päättäjällä on riittävät tiedot asiasta ja parhaimmillaan myös tunne siitä, että kansalaiset varmistavat päättäjän selustaa päätöksenteon hetkellä.

Työeläkealalla eläkeasioista päättäminen on vahvasti työmarkkinaosapuolten käsissä. Poliittinen päättäjä on pitkälle luottanut työelämän ammattilaisten sopimiseen eläkepolitiikassa. Työeläkevarat ovat pysyneet tiiviisti kiinni vain eläkejärjestelmässä varmistamassa työllä ansaittua vanhuudenturvaa, eikä varoja ole siirretty esimerkiksi investointimenojen katteeksi. Samalla on rakentunut myös yksi maailman kestävimmistä eläkejärjestelmistä.

Luottamus on kaiken perusta

Telan, jonka jäseniä ovat kaikki työeläkevakuuttajat, tehtävä on huolehtia siitä, että työeläkejärjestelmää kohdellaan pitkäjänteisesti ja varmoilla otteilla pitäen tasapainossa vanhuuden toimeentulo ja vielä syntymättömien sukupolvien asema.

Kuten työeläkejärjestelmä, myös poliittista päätöksentekoa on tarpeen huoltaa kestämään isovanhemmilta lapsenlapsille. Valta on lainassa vain vaalikauden. Vaaleissa punnitaan edustettu kanta, mutta yhteiskunnan kannalta joka päivä punnitaan luottamusta koko päätöksentekojärjestelmään. Poliitikkojen ja muiden yhteiskunnallista valtaa käyttävien kansalaisilta saatavaa luottamusta ei voi korvata millään. Hyvät aikomuksetkaan eivät riitä, jos luottamus järjestelmään rakoilee.

Politiikan huoltotoimia tehdään aktiivisesti. Selkokielisyys ja ymmärrettäväksi tehty päätöksenteko on yksi keino. Porvoon Valtiopäivillä nähty autenttinen valtioneuvoston istunto on yksi politiikkaa ja päättämistä eläväksi tekevä teko. Kansalaisaloitejärjestelmä avasi aivan uuden reitin päätöksentekoon.

Tehtävämme on tukea päätöksentekoa tuottamalla luotettavaa tietoa, perusteltuja näkemyksiä ja avointa dialogia.

Telassa kävimme koko toimiston voimin läpi tulevaisuuden näkymiä ja pohdimme eri skenaarioiden vaikutuksia. Yksi tunnistettu kehityssuunta oli se, ettei politiikka palaudu entiselleen. Sukupolvelta seuraavalle kestämään tarkoitetun työeläkejärjestelmän edunvalvojina tehtävämme ei ole astua yhä kauemmas politiikasta, vaan tukea entistä paremmin päätöksentekoa tuottamalla luotettavaa tietoa, perusteltuja näkemyksiä ja avointa dialogia.

Tuoretta tutkimustietoa luottamuksesta:

Eläketurvakeskus: Eläkebarometri 2017

Kommentit(0)

Lisää kommentti

Nimi:  
Kommentti:  
Varmistus: Paljonko on yksi plus kahdeksan?

Vastaus:  

Tällä kysymyksellä pyritään estämään lomakkeen automatisoitu käyttö.
Kommentti ilmestyy sivulle vasta hyväksynnän jälkeen.
Kommentin lähettäminen edellyttää selaimen evästeiden sallimisen. Evästeet voi sallia selaimen asetuksista.