20.04.2015

Loppuelämä puhtaana käteen

Haluaisitko tienaamasi eläkkeet kerralla puhtaana käteen? Englannissa toteutettiin huhtikuun alussa uudistus, jonka markkinointihenkinen nimi on ”New Pensions Freedoms”. Sen mukaan jokainen maksuperusteista lisäeläkettä tienannut voi yli 55 -vuotiaana ottaa siihen asti ansaitsemansa eläkkeen kerralla maksuun. Uudistusta on kritisoitu niin Englannissa kuin ulkomaillakin, koska sen seurauksia ei osata ennustaa.

Uudistus ei koske kaikkia

Aivan kaikki englantilaiset eivät pääse eläkeuudistuksesta nauttimaan. Julkisen sektorin työntekijöistä noin 89 prosenttia ja yksityisen sektorin palkansaajista puolestaan 49 prosenttia ovat uudistuksen piirissä. Tämä kuvaa hyvin lisäeläkejärjestelmän kattavuutta Englannissa.

Ihan kaikki lisäeläkkeisiin oikeutetutkaan eivät voi vielä mennä rahojaan nostamaan. Osa vakuutusyhtiöistä antaa vasta optioita siihen ja osa seuraa tilannetta. Vakuutettu voi siirtää eläkkeensä kyllä yhtiöön, joka on suostuvaisempi, mutta siirrosta saattaa joutua maksamaan.

Monenlaisia haasteita

Monet pohtivat luonnollisesti sitä, kenen on vastuu, jos joku tuhlaakin rahat kerralla ja jää ilman vanhuusajan toimeentuloa. Rahaa pelätään ohjautuvan autokauppaan, matkoihin ja lomaosakkeisiin. Ajatus on kuitenkin ollut, että rahat sijoitettaisiin tuottavasti vanhuudenpäivien varalle.

"Kenen on vastuu, jos tuhlaakin rahat kerralla?"

Eläkkeensaajan näkökulmasta suurimman haasteen näyttää muodostavan verotus. Vaikka neljännes kerralla maksettavasta eläkkeestä onkin verovapaata, loppu nostaa väliaikaisesti verotusta varsin reippaasti. Kertaeläkkeensä voi jaksottaa useammalle vuodelle, jolloin ongelma hieman hellittää mutta ei kokonaan poistu.

Uudistuksesta kertomaan on palkattu 300 virkamiestä. Vaikka he tekevät työtään kuumeisella kiireellä, kansalaiset valittavat, ettei tietoa ole riittävästi. Tätä valittaa myös media, joka kylläkin itse kantaa kortensa kekoon varsin laajoilla kysymys-vastaus -patteristoillaan. Niille onkin nyt kysyntää.

Jos aihepiiri kiinnostaa, kannattaa käydä tutustumassa ainakin The Guardianin, The Telegraphin ja The Independent –lehtien taustajuttuihin asiasta.

Entä Suomessa?

Suomalainen eläkejärjestelmä pohjautuu vahvasti lakisääteiseen, etuusperusteiseen ansioeläkkeeseen ja sitä täydentävään kansaneläkkeeseen. Kerralla rahat käteen -malli ei sovellu näihin, kuten se ei Britanniassakaan sovellu vastaaviin eläkkeisiin. Maassamme taas maksuperusteisten lisäeläkkeiden osuus on niin pieni, ettei tällaisella uudistuksella olisi kovin suurta vaikutusta maamme eläkeläisten arkeen.

Silloin tällöin yhteiskunnallisessa keskustelussa myös meillä nousee esille vastakkainasettelu yksilönvastuun ja kollektiivisen varautumisen välillä. Eläkeasioissa yksilön oma varautuminen pääväylänä ei ole kuitenkaan saanut laajempaa kannatusta. Meillä luotetaan yhä laajaan ja kattavaan vakuutusturvaan, joka takaa toimeentulon koko loppuiäksi. Siihen eivät muut järjestelmät kykene.

Kommentit(0)

Lisää kommentti

Nimi:  
Kommentti:  
Varmistus: Paljonko on yksi miinus nolla?

Vastaus:  

Tällä kysymyksellä pyritään estämään lomakkeen automatisoitu käyttö.
Kommentti ilmestyy sivulle vasta hyväksynnän jälkeen.
Kommentin lähettäminen edellyttää selaimen evästeiden sallimisen. Evästeet voi sallia selaimen asetuksista.