18.04.2019

Mikä merkitys luottamuksella ja taktiikalla on poliittisessa sopimisessa?

Tykkään paikallispolitiikasta todella paljon, vaikkei näissä kansallisissa tai eurovaaleissakaan mitään vikaa ole. Paikallinen päätöksenteko on vain jotenkin niin - suomalaista. Tässä viiden miljoonan ihmisen lammikolla asioita sovitaan omalla kylällä ja siten, että pyrkimyksenä on sopia kaikkien poliittisten voimien kesken vaikkapa budjetista tai kunnan strategiasta. Kulttuurisia poikkeamia toki on. Mutta silti: poliittinen johtajuus edellyttää sopimisen taitoa.

Eduskuntavaaleissa pärjäsivät paitsi uudet toimijat, myös puolueet, joilla ohjelmatyö on tehty harkiten ja säntillisesti. On kiinnostavaa nähdä, millainen ohjelmallinen linja nousee esiin suurimpia äänimääriä keränneiden kansanedustajien toimesta. Vaikka puolueita ei varsinaisesti kiitetty tehdystä työstä, yksittäiset edustajat saivat vaaleissa kansan tukea kirkkaalle, omalle linjalleen. Ohjelmallisuus on vaikuttamistyössä suuri voima, jolla yhteiskuntaa voi muuttaa. Pelkkä valta, asema tai perinne ei riitä pidättelemään, mikäli puolue tai kansalaisliike on saanut päähänsä muuttaa maailmaa jonkin johdonmukaisen ajatuksen mukaisesti.

Kansanedustajalle tarjotaan vaaleissa paitsi neljän vuoden työ kansallisen lainsäädännön päättäjänä – usein puolueen soturina – mutta myös olosuhteet neljän vuoden ajatuspajatyöskentelyyn. Kannustan lämpimästi jokaista edustajaa käyttämään tuon ajan paitsi kansan palvelemiseen, myös ajatteluun ja ehdotusten luomiseen, joilla uudistetaan yhteiskunnallisia järjestelmiä.

Olen todella iloinen, että eduskuntavaaleissa äänestysaktiivisuus nousi ja tyytymättömät löysivät oman puolueensa, jota äänestää. Vaihtoehtoja oli tarjolla useita, ja näin demokratia toimii. Tosin, yhtä paljon kuin äänestysaktiivisuus toi lisää ääniä jakoon, kohdentui ääniä ryhmille, jotka eivät saaneet edustajaansa eduskuntaan. Tämä määrä – satatuhatta ääntä – oli myös suurin piirtein yhtä suuri kuin vaikkapa vihreiden saama äänimäärän kasvu edellisiin eduskuntavaaleihin nähden.

Kannustan lämpimästi jokaista edustajaa käyttämään tuon ajan paitsi kansan palvelemiseen, myös ajatteluun ja ehdotusten luomiseen, joilla uudistetaan yhteiskunnallisia järjestelmiä.

Vaalituloksen pelätään tuovan vaikeuskerrointa hallitusohjelmasta sopimiselle. Tämä epämukavuutta tuova ajatus on herättänyt haaveita vähemmistöhallituksen rakentamista kohtaan sekä synnyttänyt jatkopohdintoja perustuslain ja vaalijärjestelmän muuttamisesta.

Harva meistä pääsee elämänsä aikana vähemmistöhallitusta rakentamaan. Vähemmistöhallitus olisikin historiallinen teko, mutta täysin avoimeksi jää, olisiko siitä isänmaan kannalta mitään hyötyä. Mikäli päätöksentekokyvystä ja tehokkaasta toimeenpanosta ollaan huolissaan, vähemmistöhallitus ei roiku toivelistoilla.

Viime kauden aikana syntyi voimistuvaa kriittisyyttä perustuslakiamme kohtaan, jota osin henkilöitiin perustuslakijuridiikan asiantuntijoihin. Kun nyt perinteistä yhtä johtavaa, ohittamatonta, poliittista mandaattia ei vaaleissa annettu yhdellekään puolueelle, kuuluu epäilyjä, että ongelmia piilee perustuslaissamme. Miten pääministeri voi nyt varmistua vallastaan ja ohjata hallituksensa toimintaa? Ilmassa on epäilyksiä, saavutetaanko nykyrakenteilla tehokasta, poliittista päätöksentekoa ja toimeenpanoa vai onko poliittinen johtaminen liian tahmeaa.

Erimielisten sopiminen on muutakin kuin valtaa ja taktiikkaa. Mikäli poliittisia ongelmia projisoi perustuslakiin, voi juridiikkapolkua ennen olla hyvä tarkastella toimintakulttuuria. Onko oma ohjelmallinen ajattelu kirkasta? Mitä vaatii, että poliittinen sopiminen vahvistaisi puolueiden välistä luottamusta? Itse odotan hallitusohjelman turvaavan yhteiskunnallista vakautta ja samalla toivon, että poliittiset päättäjät uskaltautuvat ottamaan riskin ja koettelemaan, miten luottamusta voi rakentaa toisen joukkueen kanssa.

Mikäli kompromissin taide on hankalaa, voi olla vaikea odottaa rakentavaa keskustelua kansalaistenkaan kesken. Ennemminkin toivoisin dialogi-hallitusta, joka osallistuu vertaisina yhteiskunnalliseen keskusteluun ja kutsuu uudistajat katsomoista kentälle.

Kommentit(0)

Lisää kommentti

Nimi:  
Kommentti:  
Varmistus: Paljonko on viisi plus neljä?

Vastaus:  

Tällä kysymyksellä pyritään estämään lomakkeen automatisoitu käyttö.
Kommentti ilmestyy sivulle vasta hyväksynnän jälkeen.
Kommentin lähettäminen edellyttää selaimen evästeiden sallimisen. Evästeet voi sallia selaimen asetuksista.