Hallituksen esitys sosiaali- ja terveydenhuollon (sote) järjestämisvastuusta on eduskunnan käsittelystä. Suurin piirtein sellaisenaan se varmaankin tulee myös voimaan. Uudistus merkitsee melkoista vallankumousta, siirtyyhän vastuu sote-palveluiden järjestämisestä kunnilta viidelle sote-alueelle ja palveluiden tuotantovastuu enintään 19:lle tuotantovastuussa olevalle alueelle.
Järjestämislakia seuraa rahoituslaki, jota valmistellaan ensi kevättalveen saakka laajapohjaisessa työryhmässä. Tavoitteena on ohjata ns. monikanavaista rahoitusta kohti yksikanavaisuutta. Valtion, kunnan, työnantajan ja työntekijän omat rahoitusosuudet on ajatuksena koota paremmin yhteen. Kuinka se onnistuu ja mitä muutoksia siitä käytännössä heijastuu, jää nähtäväksi.
Työterveyshuollon rooli
Työelämää hyvin palveleva terveydenhuollon osa, työterveyshuolto, on saanut olla aika rauhassa käydyssä vilkkaassa sote-keskustelussa. On luultavaa, että siirryttäessä järjestelmän rahoitusuudistukseen työterveyshuollonkin rooli nousee enemmän esiin. Onhan työterveyshuollon merkitys työsuhteessa oleville ihmisille todella tärkeä.
Keskustelussa eri väestöryhmien terveyseroista asetetaan työterveyshuollon piirissä olevat monesti toiseen, parempiosaisten ääripäähän. Toisessa päässä ovat tässä vertailussa julkisen terveydenhoidon pitkistä jonotusajoista kärsivät ihmiset.
Vastakkainasettelu on hedelmätöntä, tärkeämpää olisi pyrkiä parantamaan sitä, mikä toimii heikosti. Sitä mikä toimii hyvin, ei pitäisi syyllistää.
Todellisuus ei sitä paitsi ole niin mustavalkoinen. Työterveyshuollonkin palveluissa on eroja. Palveluita ei ole tarjolla samalla tavalla koko maassa. Ja paljon riippuu työnantajien valinnoista: millaisen sopimuksen he haluavat palveluntuottajan kanssa tehdä henkilöstönsä työkunnosta huolehtimiseksi.
Työterveyshuolto siltana kuntoutukseen
Kun sote-uudistusta viedään eteenpäin ja sosiaali- ja terveydenhuollon rahoitusta järjestellään uudelleen, on tärkeätä muistaa laajempi yhteiskunnallinen tavoite työurien pidentämisen tarpeesta. Hyvin toimivalla työterveyshuollolla, sen työyhteisöön sitoutuvalla otteella, sekä sairauksia ja vammoja ennalta ehkäisevällä ja työkykyä edistävällä toiminnalla on ratkaisevan tärkeä merkitys.
Työterveyshuollon roolia osana terveydenhuoltojärjestelmää ei ole soten rahoitusuudistuksessa perusteita heikentää. Mitä paremmin työterveyshuolto toimii, sen tuottavampaa on työelämä. Julkisten työterveyspalveluiden rinnalla tarvitaan myös yksityisiä palveluita.
"Työterveyshuollolla ratkaiseva merkitys työurien pidentämisessä"
Työterveyshuolto toimii hyvin järjestettynä myös työpaikan siltana kuntoutukseen, sekä lääkinnälliseen että ammatilliseen. Ja mitä paremmin työterveyshuolto on järjestetty sitä vähemmin menetyksin yksilö voi kartuttaa vanhuudenturvaansa ja työpaikka ja yhteiskunta nauttia yhteistä kakkua kasvattavasta tuottavasta työvoimasta. Kaikki voittavat.
---
Täsmennetty 15.12.2014 klo 21.05