25.01.2019

Nuori osana työeläkejärjestelmää

Nuoria kiinnostaa työeläkejärjestelmän nykytilan sijaan sen tulevaisuus. Työeläkejärjestelmän toimintakykyyn vaikuttavat monet asiat. Nuorta sukupolvea huolestuttavat niin työelämän murros kuin ilmastonmuutoksen luoma haaste yhteiskunnalle, muuttuvien osaamisvaatimusten luoma paine koulutukselle ja teknologian jatkuvasti etenevä kehitys. Haluamme olla mukana vaikuttamassa työeläkejärjestelmän tulevaisuuteen, sillä se on meidän tulevaisuutemme.

Kiinnostuksesta huolimatta eläkejärjestelmä on useimmille nuorille vieras ja etäinen. Ensikosketuksen työeläkkeeseen saa vasta 17-vuotiaana, kun vaikkapa kesätöistä saaduista tuloista alkaa kertyä työeläkettä. Oma työeläkekarttuma on osa eläkejärjestelmän kokonaisuutta ja järjestelmä perustuu tietyille arvoille. Välillä nuoren kosketuspinta järjestelmään ei kuvasta näitä arvoja: minulta vain viedään, enkä saa koskaan mitään. Tällöin järjestelmän todellinen arvopohja saattaa jäädä vieraaksi ja ymmärrys sen perusperiaatteista vajavaiseksi.

Oma työeläkekarttuma on osa eläkejärjestelmän kokonaisuutta ja järjestelmä perustuu tietyille arvoille.

Nuoret haluavat vaikuttaa tulevaisuuteensa. On positiivista, että eläkepoliittisesta päätöksenteosta löytyy tapauksia, joissa nuoret ovat päässeet osallisiksi kommentoimaan työeläkejärjestelmää. Esimerkiksi viimeisintä eläkeuudistusta tehtäessä nuoriso- ja opiskelijajärjestöt pitivät Nuorten eläkeneuvottelut vuonna 2014, jossa eläkeuudistuksen asioita käsiteltiin ja nuorten näkökulmaa pidettiin esillä. Vastaavia tilaisuuksia on syytä järjestää jatkossakin, sillä ne hyödyttävät kaikkia päätöksenteon osapuolia.

Millaisen tulevaisuuden haluamme?

Olisi hyvä, että nykyiset päättäjät saisivat jo varhaisessa vaiheessa tietoonsa nuorten toiveet nyt tehtävälle päätöksenteolle, jolloin he osaisivat laittaa ratkaisunsa oikeaan perspektiiviin. Nuoret taas herkistyvät eläkepoliittiselle päätöksenteolle tällaisessa vuorovaikutuksessa. Näin he ehtivät kerryttää kokemusta erilaisten ratkaisujen vaikutuksesta työeläkejärjestelmään pidemmältä aikaväliltä. Varhain mahdollistettu osallisuus luo luottamusta ja arvostusta järjestelmää kohtaan. Se on tärkeää harkitun päätöksenteon ja työeläkejärjestelmän kestävän kehityksen turvaamiseksi tulevaisuudessa.

Tulevaisuus on läsnä nykyhetkessä, koska nyt päätämme, millaiseksi tulevaisuutemme rakentuu. Siksi tulevaisuutta täytyy jatkuvasti muovata tulevien sukupolvien näköiseksi kanssamme yhteistyössä, jotta jälkikäteen virheitä jää korjattavaksi mahdollisimman vähän. Suomalainen yhteiskunta, työeläkejärjestelmä sen osana, perustuu oletukselle, että yksilön riskeistä suuri osa on yhteisön vastuulla.

Jos epäonni osuu omalle kohdalle, ympäröivä turvaverkko ottaa vastaan. Jos taas ei, verkkoa voi pidellä muille. Lisäksi on nähtävä muut verkkoon tarranneet ja antaa mahdollisuus muokata verkkoa niin, että kaikki saavat siitä niin hyvän otteen kuin mahdollista.

Kuuntele myös Sillanrakentajat -podcast Kenen pitää kantaa elämän riskit?

Kommentit(1)

31.01.2019  Nuori-97  
Nuorten ei kannata liiaksi miettiä eläkejärjestelmää. Tulee vain paha mieli kun siihen perehtyy tarkemmin. Lisäksi nuori ei voi vaikuttaa järjestelmään mitenkään. Kaikki tulee ylhäältä annettuna. Mitä sedät ovat päättäneet. Tuollaisiin järjestelmiin luottaminen on kuin luottaisi Neuvostoliiton pystyssä pysymiseen.

Lisää kommentti

Nimi:  
Kommentti:  
Varmistus: Paljonko on neljä plus viisi?

Vastaus:  

Tällä kysymyksellä pyritään estämään lomakkeen automatisoitu käyttö.
Kommentti ilmestyy sivulle vasta hyväksynnän jälkeen.
Kommentin lähettäminen edellyttää selaimen evästeiden sallimisen. Evästeet voi sallia selaimen asetuksista.