26.01.2017

Opi perusasiat

Kohtaus eräänä tammikuisena iltana vuonna 2017:

Lapsonen: Isä, en saa unta. Minua huolettaa, kun ajatuspaja Libera on julkaissut Hannu Kahran, Jack Ilmosen ja Mika Aaltosen ajatuksia eläkepommista. He haluavat, että kaikki heidän mielestään amatöörit ajetaan ulos eläkevakuuttajien hallinnosta ja korvataan sijoitusammattilaisilla. Miksi?

Isä: Kultaseni, älä ole huolissasi. Eläkevakuuttajien hallinnoissa on monipuolisia ammattilaisia. Ehkä sedät Kahra, Ilmonen ja Aaltonen eivät kuitenkaan ihan käsitä, että kyse ei ole pelkästään sijoitusrahastosta, vaan eläkevakuuttajilla on suurempi tehtävä, olla osana suomalaista sosiaaliturvaa. Siksi siellä hallinnossa on niin paljon erilaista osaamista. Sosiaaliturva on osa sosiaalipolitiikkaa ja se taas on osa yhteiskuntapolitiikkaa.

Lapsonen: Mutta isä miksi siellä hallituksissa ja hallintoneuvostoissa on työmarkkinapomoja?

Isä: Eläkkeet rahoitetaan kokonaan työntekijöiden ja työnantajien maksuilla. Suurin osa rahasta tulee siis työn tekemisen kautta. Sijoitustuotot ovat vain osa tuloa, vaikkakin tosi tärkeitä nekin. Kun työmarkkinaosapuolet tekevät sopimuksia palkoista, niin he tekevät myös sopimuksia eläkkeiden rahoituksesta. He haluavat varmistaa, että kaikki kerätyt maksut sijoitetaan tuottavasti ja turvaavasti. Eläkevakuuttajilla on kyllä sitten muuten töissä ihan maan parhaita sijoitusasiantuntijoita tekemässä itse sijoitustoimintaa. Eivät ne työmarkkinapomot niitä yksittäisiä päätöksiä tee.

Lapsonen: Miten turvaavasti?

Isä: Sillä tavalla, että ei oteta liian suurta riskiä siitä, että tehtäisiin huonoja sijoituksia liian suurten tuottojen toivossa. Siitäkin on esimerkkejä niin Suomesta kuin muualtakin, että eläkevakuuttaja on mennyt nurin huonon sijoitustoiminnan takia. Tämän takia on olemassa myös vakavaraisuussäännökset. Meidän turvaksemme.

Lapsonen: Siksikö meillä on myös hajautettu järjestelmä?

Isä: Kyllä kulta, osittain juuri siksi. Lisäksi meillä on yhteisvastuu yksityisillä eläkevakuuttajilla. Jos yksi menee nurin niin muut tulevat apuun. Tällaista ei ole muualla maailmassa. Vanha sanonta pätee tässä, että ei pidä laittaa kaikkia munia yhteen koriin.

Lapsonen: Mutta miksi sedät haluavat yhdistää kaikki työeläkevakuuttajat kahteen yksikköön sitten?

Isä: Hyvä kysymys lapseni. Minusta tuntuu myös, että he eivät ehkä ole ymmärtäneet Global Pension Indexin arviota Suomen järjestelmän hallintomallista. Sitä pidettiin maailman parhaana muun muassa siksi, että valtiovalta ja sopijapuolet ovat jatkuvassa vuoropuhelussa keskenään. Tämä liittyy eläkevakuuttajien hallintoon ja hajautukseen.

Eläkevarallisuus on kuin hunajapurkki, joka aina löydetään uudestaan.

Lapsonen: Onko isä setien ajatus ihan uusi?

Isä: Ei se ole uusi. Ajattele, että eläkevarallisuus on kuin hunajapurkki, joka aina löydetään uudestaan. Siitä haluttaisiin kauheasti maistella eri tavoin herkkuja. Ja ne jotka sitä haluaisivat, keksivät yleensä erilaisia tapoja päästä nauttimaan siitä. Mutta tämä herkku on säästämistä meitä ihmisiä varten, eikä vain sinulle ja minulle vaan myös meidän jälkeemme tuleville sukupolville.

Eikä ajatuspajoillekaan aina tule uusia ajatuksia mieleen. Sitten voidaan kierrättää vanhoja ajatuksia. Niin kuin setien ajatus tässä.

Lapsonen: Kiitos isä. Nyt mieleni on rauhallinen enkä pelkää eläkepommia.

Isä: Ei tarvitse pelätä. Ja kyllähän asioista pitää voida keskustella. Siksi on hyvä, että sedät ovat kirjoittaneet pamfletin ja ovat kiinnostuneita asiasta. Varmasti hyvää tarkoittivat. Ihan niin kuin Jari Hanska ja Teemu Muhonen tekivät kirjassaan Eläketurma. Mutta senhän olen jo lukenut sinulle iltasaduksi. Hyvää yötä lapsonen. Jo Bertolt Brecht totesi aikanaan: opi perusasiat.

Kommentit(5)

26.01.2017  Josa Jäntti  
Lapsonen: Miksi ay - järjestöt vastustavat palkkaindeksiä , vaikka ne itse aikanaan vaativat sitä ja siihen prosenttikorotukset ?
Lapsonen : Miksi työeläkeyhtiöiden hallinnossa ei ole eläkeläisillä yhtään edustajaa, vaikka niissä päätetään heidän asioistaan ? Onhan ay - järjestöissäkin toimihenkilöiden lisäksi varsinaisia työntekijöitä ? Onko Eläketurvakeskus eläkeläisten puolustajana = 0 ?
29.01.2017  Pertt  
Olipa huono ja ylimielinen kirjoitus.
29.01.2017  Lapsonen  
Meni ne viimeisetkin yöunet.

"Eläkejärjestelmä on kuin orkidea: kaunis kun sitä hoitaa hyvin."

En halua kaunista järjestelmää. Haluan tehokkaan ja toimivan järjestelmän, joka takaa eläkkeet. Kauneus on siitä kaukana.
30.01.2017  Telan viestintä  
Työmarkkinajärjestöjen esittämiin näkemyksiin indeksiin liittyen voi tutustua tarkemmin heidän omilla verkkosivuillaan. Työeläkeyhtiöiden hallinnossa (hallintoneuvosto ja hallitus) on lain mukaan oltava vakuutuksenottajien ja vakuutettujen edustajia, jotka valitaan keskeisten työnantajia ja palkansaajia edustavien keskusjärjestöjen ehdottamista henkilöistä. (Laki työeläkevakuutusyhtiöstä, 4 luku). Eläketurvakeskus on lakisääteinen työeläketurvan kehittäjä, asiantuntija ja yhteisten palvelujen tuottaja. Eläketurvakeskuksen tehtävät määrittelee laki Eläketurvakeskuksesta.
01.02.2017  Telan viestintä  
Järjestelmässämme ilmenneen teknisen virheen vuoksi emme pysty julkaisemaan kommentteja, joissa on mukana linkki. Virhettä korjataan parhaillaan.

Nimimerkki jmh on jättänyt seuraavan kommentin 31.1.2017, jossa on mukana linkki Liberan blogiin "Iskä älä puhu höpsöjä eläkkeistä. Kommentti kuuluu:
" Lakia voi ja on syytä muuttaa. Libera - Tela: 6-0!"

Lisää kommentti

Nimi:  
Kommentti:  
Varmistus: Paljonko on yhdeksän miinus yhdeksän?

Vastaus:  

Tällä kysymyksellä pyritään estämään lomakkeen automatisoitu käyttö.
Kommentti ilmestyy sivulle vasta hyväksynnän jälkeen.
Kommentin lähettäminen edellyttää selaimen evästeiden sallimisen. Evästeet voi sallia selaimen asetuksista.