26.03.2015

Puolueet tukevat eläkeuudistuksen läpivientiä

Eläkepolitiikassa puhutaan usein poliittisesta riskistä. Tällöin pelätään sitä, että poliittiset päättäjät tekevät jotain sellaista, joka lyhyellä tai pitkällä tähtäimellä vaarantaa eläkkeet tai niiden rahoituksen. Luettuani eduskuntavaaleihin valmistautuvien puolueiden ohjelmat, voin rauhoittaa kaikkia asiasta huolta kantaneita. Eläkkeitä ei näytä uhkaavan mikään.

Puolueet ovat julkistaneet omat vaaliohjelmansa ja talouspoliittiset teesinsä. Niissä keskitytään odotetusti kestävyysvajeeseen ja valtion sekä kuntien velkaongelmaan. Lisäksi on enemmän tai vähemmän laajoja kuvauksia siitä, miten yhteiskuntaa pyritään kaikesta huolimatta parantamaan. Eläkepolitiikka ei ole nyt keskiössä.

Puolueiden kannalta oli varmaan helpotus, että työmarkkinajärjestöt pääsivät vaalien alla sopimukseen työeläkeuudistuksesta. Puolueet tyytyvätkin tältä osin viittamaan neuvottelutulokseen ja tukevat uudistuksen läpivientiä. Yksikään puolue ei esitä uudistuksen torjumista.

Mitä vaaliohjelmissa sanotaan eläkkeistä?

"Puolueiden tavoitteiden pohjalta näistä ei ole tulossa eläkevaalit"

Vaaliohjelmissa ei ole suuria esityksiä eläke-etujen leikkaamiseksi tai lisäämiseksi. Kaksi puoluetta, SDP ja Keskusta esittävät takuueläkkeen alarajan nostamista. Vasemmistoliitto korottaisi kaikkia vähimmäisetuuksia, mukaan luettuna kansaneläke. Kokoomus esittää kaikkien indeksikorotusten jäädytystä. Perussuomalaiset taas torjuvat kaikki jäädytykset. Keskusta ja SDP puolestaan sulkisivat työeläkkeet indeksijäädytysten ulkopuolelle.

Työeläkemaksuja koskeva kanta löytyy Keskustalta, joka esittää työnantajamaksun väliaikaista alentamista kahdella prosenttiyksiköllä. Tämä on puettu sellaiseen muotoon, että sitä esitetään työmarkkinajärjestöille. Perussuomalaiset esittävät EMU-puskurin käyttöä työnantajamaksujen alentamiseen.

Kokoomus esittää muutoksia yrittäjien eläketurvaan, Vasemmistoliitto puolestaan taiteilijoiden. Molemmat tavoittelevat sitä turvan tasoa, joka on palkansaajilla.

Sosiaaliturvan kokonaisuuden kannalta mielenkiintoista on se, että Vasemmistoliitto, Vihreät, Keskusta, Piraattipuolue ja IPU nostavat esiin perustulon. Keskusta esittää sen kokeilua alueellisesti.

Ei luvassa eläkevaaleja

Yksikään puolue ei yllytä eläkeläisiä kapinaan, ei lupaa mitään suuria parannuksia mutta ei myöskään ole leikkaamassa maksettavia eläkkeitä. Veropolitiikan puolella asiaa sivutaan lähinnä suurempiin eläkkeisiin kohdistuvana korkeampana verotuksena.

Näyttää siltä, että ainakaan puolueiden tavoitteiden pohjalta näistä ei ole tulossa eläkevaalit. Ehkä arvio on se, että eläkeläiset aktiivisimpana äänestäjäryhmänä ovat nyt kiinnostuneempia politiikan yleislinjasta kuin omaan asemaan kohdistuvista lupauksista. Arvio voi olla hyvinkin oikea.

Kommentit(0)

Lisää kommentti

Nimi:  
Kommentti:  
Varmistus: Paljonko on nolla plus kuusi?

Vastaus:  

Tällä kysymyksellä pyritään estämään lomakkeen automatisoitu käyttö.
Kommentti ilmestyy sivulle vasta hyväksynnän jälkeen.
Kommentin lähettäminen edellyttää selaimen evästeiden sallimisen. Evästeet voi sallia selaimen asetuksista.