28.02.2014

Sunnuntaipuheet ja niiden vaikutukset

Eläkeasiat kiinnostavat kaikkia, ainakin joskus. Siksi niistä puhutaan ja kirjoitetaan. Aina eivät puhujat jaksa ajatella puheittensa vaikutuksia. Seuraukset saattavat olla vakavia.

Vuoden 2005 työeläkeuudistusta edelsi laaja keskustelu siitä, mitä eläkkeitä jäisi jäljelle ja mitä tapahtuu ikärajoille. Erityisesti tämä koski silloin suureen suosioon noussutta osa-aikaeläkettä. Eipä ollutkaan kuukautta, ettei joku poliitikko tai valtiovarainministeriön korkea virkamies olisi nostanut teemaa esille. Mutta vaikutukset olivat arvaamattomia.

Varmuuden vuoksi eläkkeelle

Työeläkevakuuttajat näkivät pyhäpuheiden sisällön eläkehakemusten määrässä. Ihmiset alkoivat hakeutua osa-aikaeläkkeelle varmuuden vuoksi peläten, että kohta ne kuitenkin lopetetaan. Tämä piikki näkyy edelleen niiden vuosien tilastoissa.

Kun sitten kävi niin, ettei mitään dramaattista tapahtunutkaan, eläkkeelle hakeutuminen tasaantui. Kävipä niinkin, että harvinaisen monet peruivat päätöksiään ja palasivat kokoaikatyöhön. Markkinahäiriö oli takana mutta se tuli kalliiksi.

Eläkepuheiden vaikutukset

"Vakuutetut saattavat vetää vääriä johtopäätöksiä."

Pelkään, että nyt käynnissä oleviin eläkeneuvotteluihin liittyy myös pyhäpuhevaikutuksia. Jos ihmisiä kovin pelotellaan uudistuksen vaikutuksilla, vakuutetut saattavat vetää vääriä johtopäätöksiä. Saattaa käydä niin, että työelämästä paetaan varmuuden vuoksi, kun se on vielä mahdollista.

Kuten sanottua, eläkkeet kiinnostavat ja niistä on hyvä puhua. Mitä korkeammalta pallilta tai mitä suuremmalla auktoriteetilla niistä puhutaan, sitä enemmän ne vaikuttavat. Ehkä seuraukset näkyvät kuitenkin ihan muualla kuin oli alun perin ajateltu. Siksi kannattaisi harkita, kuinka suurella pensselillä maalaillaan.

Kommentit(0)

Lisää kommentti

Nimi:  
Kommentti:  
Varmistus: Paljonko on kymmenen plus nolla?

Vastaus:  

Tällä kysymyksellä pyritään estämään lomakkeen automatisoitu käyttö.
Kommentti ilmestyy sivulle vasta hyväksynnän jälkeen.
Kommentin lähettäminen edellyttää selaimen evästeiden sallimisen. Evästeet voi sallia selaimen asetuksista.