01.09.2015

Takaisin työelämään, ei eläkkeelle!

Työeläkekuntoutuksen läpikäyneistä viime vuonna noin 65 % palasi työelämään, jatkoi opiskelua tai palasi työmarkkinoiden käytettäväksi. Ammatillisella kuntoutuksella saadaan aikaan vaikuttavia tuloksia.

Kuntoutuksen lähtötilanteessa eläkkeellä olleista yli puolet palasi työhön, jatkoi opiskelua tai palasi työmarkkinoiden käytettäväksi. Kuntoutuksen päätti onnistuneesti viime vuonna yli 6 000 henkilöä. Kokonaisuudessaan kuntoutuksen toimenpiteisiin osallistui yli 13 500 henkilöä viime vuoden aikana. Kuntoutujien keski-ikä on myös kasvanut. Keskimäärin kuntoutujat ovat 47- vuotiaita kuin vielä 1990-luvulla keski-ikä oli 42 vuotta.

Myös se tosiasia on tunnustettava, että kaikkien työkyvyttömyyden uhan alla olevien työuraa ei työeläkekuntoutuksella voida jatkaa. Noin kolmannes niistä henkilöistä, jotka olivat ammatilliseen kuntoutukseen lähtiessään eläkkeellä, siirtyivät kuntoutuksen jälkeen takaisin eläkkeelle tai kuntoutustuelle. Huomionarvoista on, että näistä reilu puolet siirtyi kuitenkin osa-aikaiselle työkyvyttömyyseläkkeelle.

Hyviä tuloksia ammatillisella kuntoutuksella

Ammatillinen kuntoutus ”maksaa itsensä” keskimäärin takaisin vajaassa kahdessa vuodessa. Päättyneiden kuntoutusohjelmien hinta on vajaa kahdenkertainen kuin vuoden 2014 työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyneiden kulu, mikä olisi syntynyt keskimäärin siitä, että henkilö olisi siirtynyt työkyvyttömyyseläkkeelle kuntoutuksen sijaan. Jos kuntoutuksella voidaan auttaa henkilöitä jatkamaan vähintään kaksi vuotta pidempään työelämässä, on kuntoutus antanut joka taholle suhteessa enemmän kuin työkyvyttömyyseläke.

"Kuntoutus on aina työkyvyttömyyseläkettä parempi vaihtoehto."

Viime vuosina ovat ammatillisen kuntoutuksen läpikäyneiden määrät kasvaneet ja puolestaan työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyneiden määrät laskeneet. Ilman tarkempaa analyysia on hankala tehdä luotettavia johtopäätöksiä, mutta muutamia arvioita tästä kehityksestä voisi tehdä. Ammatillisen kuntoutuksen alkamisen ajankohta on aikaistunut. Nyt päästään kuntoutuksen alkuun oikeammalla hetkellä; ei liian myöhään tai liian varhain. Tätä osoittavat kuntoutuksen hyvät tulokset työhön palaavien osalta.

Myös myönteisyys kuntoutusta kohtaan on lisääntynyt hyvien tuloksien myötä. Kuntoutukseen ohjataan työterveyshuollon tai muun tahon toimesta tai hakeudutaan oma-aloitteisesti aiempaa paremmin. Kuntoutus ja työhön paluu ovat aina parempi vaihtoehto kuin työkyvyttömyyseläke niin yhteiskunnalle kuin henkilölle itselleenkin.

Kaksi tarinaa työeläkekuntoutuksesta

Työeläkekuntoutuksen vetovoima jatkuu

Kommentit(0)

Lisää kommentti

Nimi:  
Kommentti:  
Varmistus: Paljonko on kahdeksan miinus kolme?

Vastaus:  

Tällä kysymyksellä pyritään estämään lomakkeen automatisoitu käyttö.
Kommentti ilmestyy sivulle vasta hyväksynnän jälkeen.
Kommentin lähettäminen edellyttää selaimen evästeiden sallimisen. Evästeet voi sallia selaimen asetuksista.