18.05.2015

Twitter vastaa todellisuutta

Kun törmäsin Twitterissä 2000 seurattavan tahon ylärajaan, aloin määrätietoisen kontaktieni läpikäynnin. Tavoitteenani oli karsia joukkoa, jotta saan mahtumaan uusiakin. Siitä tulikin mielenkiintoinen seikkailu suomalaiseen todellisuuteen ja sen kuvaamiseen Twitter-profiilien kautta.

Aloin poistamisen henkilöistä, jotka aiemmin olivat tuntuneet kiinnostavilta, mutta joiden ammateista en ymmärtänyt yhtään mitään. Ihan kokonaan tätä sääntöä en pystynyt noudattamaan, koska osa tästä joukosta seurasi myös minua tai oli niin tuttu, että sai siksi armon.

Mitä ammatit kertovat?

Havaitsin oitis, että kummallisia hommia ihmiset ovat itsellensä löytäneet. Pysähdyinkin ihmettelemään, mitä ihmettä maailmassa tapahtuu, kun ihmiset joutuvat tai haluavat työskennellä moisilla titteleillä.

Aiemmin oli selkeää, että joku oli johtaja, joku päällikkö, kolmas työmies, rakennusmies, muurari, maanviljelijä tai sekatyömies. Tai jos oli nainen, päätyi vaimoksi, tilallisen leskeksi, konttoristiksi tai laastin kantajattareksi. Minulla ei ole mitään sitä vastaan, etteivätkö nuo nimikkeet olisi voineet olla toisinkin päin. Silloin vain eivät olleet.

"Twitterin maailma kuvaa työelämän kehitystä"

Twitterin maailma kuvaa työelämän kehitystä. Syntyy uusia ammatteja ja vanhoja kuolee. Valitettavan monelle ammatille jää suomenkielinen nimike keksimättä. Ehkä siitä syystä, ettei suomentaja tiedä, mitä sellainen henkilö oikeasti tekee?

Aiemmin jokainen tiesi, mitä toiselle kuului jo heti tittelin perusteella. Nyt ei tiedä ja siksi poistuvat sellaiset hämäränimikkeet minun seurattavistani, ellen tunne henkilöä entuudestaan. Sen sijaan, jos löydän oudommankin tyypin, joka tekee mielenkiintoisia hommia ja omaa mielenkiintoisia aatoksia, saa kyllä minusta seuraajan maailmankatsomukseensa katsomatta.

Monimuotoinen Twitter

Huomiota herättävän moni höperehtii Twitterissä. Profiilin tuoteselosteessa on kuviteltuja viisauksia tai pelkkä kuva. Jos ei ole Dalai Lama, se ei riitä. Sitä paitsi hänkin selventää, että kyseessä on Hänen Pyhyytensä profiili. Häntä päätinkin seurata yhä - tosin vain Twitterissä.

Sangen monilla on somessa vanhentuneet tiedot. Entisiä kansanedustajia en siitä edes moiti. On ihan riittävästi tekemistä kerätä vaalimainokset teiden varsilta. Ei siinä enää jaksa putsata Twitterin tietoja! Muille suositan päivittämistä. Jos löydän vanhan ammatin tai työpaikan, erotan armotta!

Twitterissä eivät eläkeläiset juhli, ei ainakaan titteleiden mukaan. Nekin, jotka ovat aktiiviuransa lopettaneet, kaivavat persoonastaan jonkun aktiivisärmän ja tuovat sen esille. Hyvä niin.

Uusia seurattavia

Some on sinänsä kohtuuhelppo tapa saada sanomaansa levälleen. Ihan vaivatonta se ei kuitenkaan ole. Yksi este on saada minunlaiseni utelias mutta epäluuloinen henkilö kiinnostumaan itsestään. Parhaiten se onnistuisi kertomalla selkeästi kuka on.

Mitenkö onnistuin seurattavieni karsimisessa? Hyvin. Jäljelle jäi reilut 1800 mielenkiintoista tyyppiä, joista minä suurin piirtein tiedän, mitä ne tekevät. Nyt on sitten tilaa hankkia uusia. Ja niitähän tulee liki päivittäin. Työtovereitakin. Heissä ei olekaan mitään kummallista. He ovat vain aktivoituneet somessa. Ehkä Sinunkin kannattaisi seurata heitä?

Telalaiset Twitterissä

Kommentit(0)

Lisää kommentti

Nimi:  
Kommentti:  
Varmistus: Paljonko on kaksi plus viisi?

Vastaus:  

Tällä kysymyksellä pyritään estämään lomakkeen automatisoitu käyttö.
Kommentti ilmestyy sivulle vasta hyväksynnän jälkeen.
Kommentin lähettäminen edellyttää selaimen evästeiden sallimisen. Evästeet voi sallia selaimen asetuksista.