18.02.2015

Työeläke on vakuutus

Kun naapurisi sauna palaa ja vakuutusyhtiö korvaa vahingon, harva miettii sitä, mistä korvausrahat kasataan. Vielä harvempi on kateellinen ja toivoo, että olisihan se kiva, jos omakin sauna palaisi. Kollektiivinen varautuminen ymmärretään. Työeläkevakuutuksen laita on usein toisin.

Työeläkkeen takanakin on vakuutus, jota varten kerätään vakuutusmaksuja ja josta maksetaan korvauksia niille, jotka eivät enää jatka työelämässä. Koska maksun ja korvauksen saannin välillä on usein pitkä aika, yhteys unohtuu. Siitä taas saattaa seurata monenlaisia väärinkäsityksiä.

Mikä yhteys eläkemaksuilla on eläketurvaasi?

Yleisesti tiedetään, että tämän päivän eläkkeet maksetaan pääosin tämän päivän työeläkemaksuilla. Kun näin on, saattaa hämärtyä se, mikä yhteys eläkemaksuilla on omaan eläketurvaan. Sehän on se, että mitä suurempaa maksua sinusta maksetaan, sitä suuremman eläkkeen saat.

Mitä suurempaa maksua maksetaan, sitä suuremman eläkkeen saa.

Jos palaamme taas siihen palaneeseen saunaan, on totta, että sinun vakuutusmaksuillasi maksetaan myös sitä naapurin saunaa. Mutta sinun on maksettava juuri oikeanlaista palovakuutusmaksua, jotta saat oikeansuuruisen korvauksen silloin, jos vahinko tapahtuukin sinulle. Jostain syystä ymmärrämme tämän helpommin kuin vastaavan asian työeläkkeiden kohdalla.

Milloin työeläkettä maksetaan?

Saunojen kohdalla ei juurikaan moitita sitä, että vakuutusyhtiö korvaa myös isompia vahinkoja. Siihenhän on varauduttu maksamalla suurempia vakuutusmaksuja. Sen sijaan suuriin työeläkkeisiin kohdistuu aika ajoin kritiikkiä siitäkin huolimatta, että niitäkin varten on maksettu suurempia eläkemaksuja.

Kun työeläke on vakuutus, sillä varaudutaan juuri siihen, mitä sillä on vakuutettu. Työeläkettä maksetaan, jos jää pois työelämästä täytettyään eläkeikänsä, menetettyään työkykynsä, taikka korvauksena perheelle, jos sen huoltaja on kuollut. Saatu korvaus, siis eläke, on sen suuruinen, kuin sillä vakuutusmaksulla saa, jota on maksettu.

Ennakoitavuudesta hyötyä

Voisihan toki olla toisinkin. Vaikkapa niin, että eläkkeet maksettaisiin valtion varoista ja niitä varten kerättäisiin veroja. Tällöin eläkkeet olisivat samalla viivalla muiden yhteiskunnan menojen kanssa ja niistä päätettäisiin vuosittain eduskunnassa. Silloin toki eläkkeiden suuruus voisi vaihdella kulloisenkin yhteiskuntakäsityksen mukaisesti. Nyt näin ei ole.

Kun työeläkejärjestelmä luotiin, turvauduttiin vakuutukseen muun muassa sen ennakoitavuuden vuoksi. Kun tiedetään, mitkä ovat tämän päivän palkat ja työeläkemaksut, voidaan päätellä, mitkä ovat tulevaisuuden eläkemenot. Myös yksilö voi päätellä oman eläkkeensä sen pohjalta, kuinka paljon työuransa aikana tienaa.

Työeläke on siis vakuutus. Vaikka eläkemaksusi ohjautuukin nyt naapurisi eläkkeeksi, tulet sillä samalla turvanneeksi oikeuden myös omaan eläkkeeseesi. Kun olet eläkeoikeutesi näin lunastanut, sitä ei sinulta pois viedä. Se on sinun.

Kommentit(0)

Lisää kommentti

Nimi:  
Kommentti:  
Varmistus: Paljonko on kymmenen miinus kuusi?

Vastaus:  

Tällä kysymyksellä pyritään estämään lomakkeen automatisoitu käyttö.
Kommentti ilmestyy sivulle vasta hyväksynnän jälkeen.
Kommentin lähettäminen edellyttää selaimen evästeiden sallimisen. Evästeet voi sallia selaimen asetuksista.