07.10.2016

Työniloa ja iloa töissä

Tänään vietetään Kunnon työn päivää ilon teemalla. Miltä näyttääkään meidän työpäivämme Telassa?

Nauru remahtelee niin, että herkemmän korvaan jo koskee. Yksi aloittaa jutun, toinen jatkaa, kolmas yhtyy siihen ja kohta on tarinaa kuljetettu ja sen mukana kuljettu täysin tutkimattomia ja hulvattomia teitä. Huumori ja herja ovat välillä rankkaa, mutta kukaan ei pakene paikalta ovet paukkuen. Hetken kuluttua olo on kuin nauruterapian jälkeen, rento ja energinen.

Tällaista on meidän kahviossamme silloin, kun ehdimme porukalla hengähtää hetken. Tutussa ja turvallisessa porukassa on helppo heittäytyä menoon mukaan. Hyvä yhteishenki ja turvallinen ilmapiiri eivät kuitenkaan synny itsestään vaan olemme jo usean vuoden ajan tehneet järjestelmällistä työtä luottamuksen rakentamiseksi.

Asiantuntijatyö, jota Telassa teemme, on kokonaisvaltaista ja mukanaan vievää. Vaativan työn vastapainoksi tarvitsemme välillä yhteistä tekemistä, jossa työasiat eivät ole keskiössä vaan ne voi hetkeksi karistaa pois mielen päältä. Yhteinen tekemisemme on osin työnantajan järjestämää ja osasta vastaavat työntekijät.

Virkistystä, oppimista ja yhdessäoloa – luottamuksen kasvattamista

Vuosien kuluessa olemme opetelleet ruoanlaittoa Marttojen johdolla, tutustuneet Oopperan kulisseihin ja antiikkihuutokauppaan, pelanneet rantalentistä, suunnistaneet kaupungissa, supanneet ja jooganneet. Jo kolmena vuonna olemme osallistuneet RunFest-juoksutapahtumaan. Näistä kaikista olemme saaneet roppakaupalla uusia kokemuksia ja ennen kaikkea tutustuneet toisiimme erilaisissa ympäristöissä ja yhdessä tekemällä.

Luottamus ja turvallisuus syntyvät siitä, että tunnemme ne ihmiset, joiden kanssa teemme töitä.

Kaikki yhteinen vapaa-ajan tekemisemme ei suinkaan ole ohjattua ja ennalta kalenteriin merkittyä. Toimistomme innokkaat ja osaavat neulojat kutoivat yli 30 vauvantossuparia Helsingin ensikodin vauvoille. Itsekin sain vuosi sitten tuoreena isovanhempana suloiset pienet tossut vauvalle kotiin viemiseksi. Lahja lämmitti paitsi vauvan varpaita myös mummun sydäntä. Osa meistä tekee hyvää myös käymällä yhdessä säännöllisesti verenluovutuksessa.

Luottamus ja turvallisuus syntyvät siitä, että tunnemme ne ihmiset, joiden kanssa teemme töitä. Mutta luottamukseen tarvitaan myös reilua ja tasapuolista johtamista sekä yhteisiä pelisääntöjä.

Erityisen tärkeiksi yhteiset toimintatavat tulivat, kun vuosi sitten muutimme perinteisestä huonekonttorista uuteen monityötilaan. Sovimme yhdessä ne säännöt, joilla toisemme huomioon ottaen saamme arjestamme sujuvan. Sääntöjä ei saa haudata intranetin uumeniin vaan niitä tulee huoltaa. Jokaisella meistä kahdestakymmenestä työntekijästä on oma tapamme tulkita sääntöjä niin kuin asioita yleensäkin. Yhdessä hiomalla ja asioista keskustelemalla yhteinen käsitys kuitenkin hiljalleen syntyy.

Kun työntekemisen kulmakivat ovat kunnossa, työt sujuvat ja työssä myös jaksetaan pidempään. Työ kasvattaa eläkettä ja sitä myöten myös turvaa ja iloa myöhemmin koittaviin eläkepäiviinkin.

Lue lisää Kunnon työn päivästä

Kommentit(0)

Lisää kommentti

Nimi:  
Kommentti:  
Varmistus: Paljonko on seitsemän miinus kuusi?

Vastaus:  

Tällä kysymyksellä pyritään estämään lomakkeen automatisoitu käyttö.
Kommentti ilmestyy sivulle vasta hyväksynnän jälkeen.
Kommentin lähettäminen edellyttää selaimen evästeiden sallimisen. Evästeet voi sallia selaimen asetuksista.