03.04.2014

Voiko työnantaja pienentää työeläkemaksujaan?

Yksityisalojen työeläkemaksut ovat viime vuosina nousseet. Ne tulevat nousemaan ainakin pari seuraavaa vuotta työmarkkinajärjestöjen sopimuksen mukaan. Meneillään olevissa eläkeneuvotteluissa selviää, miten työeläkemaksujen käy tästä eteenpäin. Monella työnantajalla on ymmärrettävästi tarve pitää kulut matalalla, myös työeläkemaksujen osalta. Voiko työnantaja vaikuttaa työeläkemaksuihin?

Työeläkemaksu on yksityisaloilla luotu mahdollisimman yksinkertaiseksi maksajille eli työnantajalle ja työntekijälle. Työntekijän eläkelakiin perustuva TyEL-työeläkemaksu on luonteeltaan tasamaksu. Maksu on työntekijän iästä ja sukupuolesta riippumaton.

Suuremmille työnantajille on kuitenkin luotu kannuste työkyvyttömyysriskin hallintaan. Tämä on toteutettu maksuluokkamallin avulla TyEL-maksun työkyvyttömyysosaan. Jos suuren työnantajan työntekijöille on myönnetty työkyvyttömyyseläkkeitä keskimääräistä vähemmän, jää työnantajan TyEL-maksu pienemmäksi kuin tasamaksu. Vastaavasti keskimääräistä enemmän myönnetyt työkyvyttömyyseläkkeet nostavat TyEL-maksua. Tämä toimii kannusteena suuremmille työnantajille pitää työkyvyttömyysmenot matalalla.

Keinoja työkyvyttömyyseläkkeiden vähentämiseen

Auttaisiko nuorien, työkyvyttömyysriskittömien työntekijöiden palkkaaminen työnantajaa työkyvyttömyyseläkkeiden vähentämisessä? Itse asiassa yli 53-vuotiaan palkkaaminen on edullisempaa työnantajan työeläkemaksun kannalta katsottuna.

TyEL-maksu on luonteeltaan tasamaksu eli iällä ei ole merkitystä koko TyEL-maksun suuruuteen. Työntekijän osuus työeläkemaksusta on joko kiinteä 5,55 % palkasta (alle 53-vuotias) tai 7,05 % (yli 53-vuotias). Kun vuonna 2014 TyEL-perusmaksu on 24,2 %, niin siitä työnantajan osuudeksi jää alle 53-vuotiaan työntekijän tapauksessa keskimäärin 18,65 % ja yli 53-vuotiaan tapauksessa 17,15 %. Iäkkäämpi työntekijä siis pienentää työnantajan osuutta maksusta.

Suurimmilla työnantajilla TyEL-maksuun vaikuttaa jo mainittu maksun työkyvyttömyysosa maksuluokkamallin kautta, jolloin työntekijän iällä on myös merkitystä. Maksuluokka voi vaikuttaa molempiin suuntiin: joko maksua korottavasti tai laskevasti.

"Yli 53-vuotiaan palkkaaminen on edullisempaa työnantajan työeläkemaksun kannalta."

Monelle on jäänyt mieleen ennen vuotta 2006 voimassa ollut sääntö, jolloin silloinen TEL-maksu oli suuremmilla työnantajilla suoraan ikäriippuvainen, sillä iän kasvaessa myös maksu kasvoi. Lisäksi työnantajalla oli vastuuta työntekijöidensä työkyvyttömyyseläkkeiden kustannuksista.

Tämä vanha säännöstö aiheutti sen, että joissain tapauksissa nuorempien henkilöiden palkkaaminen koettiin maksumielessä vähäriskisemmäksi. Nykyisessä, vuodesta 2006 voimassa olleessa mallissa, näitä epäkohtia on poistettu.


Kannustusta työkyvyn edistämiseen

Paras keino työkyvyttömyyseläkkeiden vähentämiseen on edistää työntekijöiden työkykyä erilaisilla työkykyä tukevilla toimilla ja ammatillisella kuntoutuksella. Suurille työnantajille tämä on kannuste, jolla työeläkemaksuja voi pienentää.

Pieniltä työnantajilta, joita on noin 98 % TyEL-työnantajista ja joiden palveluksessa on vajaa puolet työntekijöistä, tällainen kannustemalli työeläkemaksujen osalta vielä uupuu. Kannuste voisi olla paikallaan, mutta sen toteutuksen tulisi olla yksinkertainen suuren työnantajamäärän vuoksi.

Lisätietoja: Kysymyksiä ja vastauksia eläkevakuutusmaksun määräytymisestä

Kommentit(1)

04.04.2014  Tapani Frantsi  
Hyvä ja käytännöllinen artikkeli. Yrityksellä on luonnollisesti monta muuta perustetta palkkaustilanteessaan kuin TyEL-maksu.

Lisää kommentti

Nimi:  
Kommentti:  
Varmistus: Paljonko on kolme plus nolla?

Vastaus:  

Tällä kysymyksellä pyritään estämään lomakkeen automatisoitu käyttö.
Kommentti ilmestyy sivulle vasta hyväksynnän jälkeen.
Kommentin lähettäminen edellyttää selaimen evästeiden sallimisen. Evästeet voi sallia selaimen asetuksista.