Luukku 13: Entäs se EU, mitä se teki meidän eläkkeille?

13.12.2016

EU ei suoranaisesti tehnyt eläkkeillemme mitään. Kun Suomi liittyi EU:hun vuonna 1995, eläkejärjestelmämme asemasta sovittiin siten, että se jäi EU:n vakuutusalaa koskevan rajat ylittävän kilpailun ja sitä sääntelevän henkivakuutuslainsäädännön ulkopuolelle. EU:lla ei siis ole suoraa sananvaltaa eläkejärjestelmäämme.

Syynä tähän EU-oikeudelliseen asemaan on työeläkejärjestelmämme sosiaaliturvaluonne. Se tarkoittaa sitä, että työeläke on lakisääteinen, kaikille työntekijöille ja yrittäjille pakollinen vakuutus. Monissa muissa maissa lakisääteinen eläke ja työsuhteeseen perustuva ammatillinen eläke on hoidettu keskenään eri järjestelmien kautta, toisin kuin Suomessa. Ja koska työeläkkeemme on omassa lainsäädännössämme säädetty, ei sitä ole avattu maiden rajoja ylittävälle kilpailulle sen enempää kuin muutakaan suomalaista sosiaaliturvaa.

EU-oikeudellinen asemamme on vakiintunut ja tunnustettu. Vähän niin kuin joulupukillakin, tosin hänellä se vakiintunut asema kattaa EU:n lisäksi koko maailman.

EU-oikeudelliseen asemaan liittyy kuitenkin velvoitteita meille. Merkittävin on se, että työeläkeyhtiö ei saa harjoittaa muuta toimintaa kuin lakisääteistä työeläkevakuuttamista. Lisäksi Suomi saa käyttää työeläkevakuuttajien hallinnoimia eläkevaroja ainoastaan sosiaaliturvaan liittyvien päämäärien rahoittamiseen ja hoitamiseen, ei muiden kansallisten päämäärien edistämiseen. Eläkevaroja ei voi esimerkiksi käyttää muun julkisen talouden vajeiden katteena. Samoin kuin joulupukkikin voi toimittaa lahjat vain jouluna eikä juhannuksena.

Näitä EU-asioita on kuvattu tarkemmin omassa Q&A-tietopaketissamme, Työeläkejärjestelmän EU-oikeudellinen asema sekä EU ja työeläkejärjestelmä -verkkosivullamme.

Joulukalenterin kuvituskuva

Eläketonttumme on seuraillut työeläkejärjestelmän vuosikymmeniä tähän saakka hieman sivukorvalla, mutta näin eläkeuudistuksen kynnyksellä hän on havahtunut miettimään järjestelmän rakentumista ja siihen tehtyjä muutoksia. Vastailemme tämän vuotisessa joulukalenterissamme näihin eläketontun kysymyksiin ja kummasteluihin eläkejärjestelmän saloista.