Luukku 18: Mitäs jos ei vaan jaksa puurtaa pidempään? Pitääkö sitten kuolla sorvin ääreen?

18.12.2016

Ei suinkaan. Kyllä työeläkejärjestelmässäkin tiedostetaan se, ettei kaikkien työkyky välttämättä riitä maaliviivalle saakka. Niiden tilanteiden varalle onkin olemassa oma keinovalikoimansa: ensimmäisenä vaihtoehtona on ammatillinen kuntoutus työkyvyn palauttamiseksi. Jollei se riitä, on olemassa myös työkyvyttömyyseläke.

Työeläkevakuuttajien tarjoamasta ammatillisesta kuntoutuksesta käytetään nimitystä työeläkekuntoutus. Siitä tuli lakisääteinen eläke-etuus vuoden 2004 alussa. Työeläkekuntoutuksen tavoitteena on ehkäistä työkyvyttömyyttä ja parantaa työn tekemisen mahdollisuuksia silloin, kun työntekijä ei terveydentilansa vuoksi voi enää jatkaa samaan malliin entisessä työssään. Sen tarkoituksena on, että työntekijä pystyy sairaudesta tai vammasta huolimatta jatkamaan työelämässä.

Työeläkekuntoutuksen konsteja ovat muun muassa neuvonta ja ohjaus, työkokeilu omalla työpaikalla tai muussa työssä, ja ammattiin johtava koulutus. Jos esimerkiksi pukin kanssa maailmalla reissaavan tontun selkä ei enää kestä reen pomppuisassa kyydissä istumista, voidaan hänet kouluttaa uudelleen hänelle paremmin sopiviin konttoritöihin Korvatunturille. Työeläkekuntoutus on vuosien saatossa osoittautunut varsin tulokselliseksi toiminnaksi, ja valtaosa kuntoutukseen osallistuneista pystyykin jatkamaan työntekoa. Se jos mikä on hyvä joululahja kaikille.

Mikäli työeläkekuntoutuksen toimenpiteistä huolimatta työnteko ei enää luonnistu (eli sairaus tai vamma vie suurimman osan työkyvystä), on olemassa työkyvyttömyyseläkkeen mahdollisuus. Eli sen avulla turvataan toimeentuloa siihen saakka, kunnes varsinaisen vanhuuseläkkeen ikä tulee vastaan. Työkyvyttömyyseläkkeelle on olemassa omat kriteerinsä, jotka tulee täyttyä eläkkeen saamiseksi.

Työeläkekuntoutuksesta on kerrottu tarkemmin Työeläkekuntoutuksella ehkäistään työkyvyttömyyttä -sivullamme. Työkyvyttömyyseläkkeistä taas löytyy lisätietoja Työkyvyttömyyseläkkeet ja vakuutuslääkärit –tietopaketistamme.

Joulukalenterin kuvituskuva

Eläketonttumme on seuraillut työeläkejärjestelmän vuosikymmeniä tähän saakka hieman sivukorvalla, mutta näin eläkeuudistuksen kynnyksellä hän on havahtunut miettimään järjestelmän rakentumista ja siihen tehtyjä muutoksia. Vastailemme tämän vuotisessa joulukalenterissamme näihin eläketontun kysymyksiin ja kummasteluihin eläkejärjestelmän saloista.