Luukku 3: Mistä puusta se työeläke sitten kasvaa?

03.12.2016

Työeläke ei kasva joulupuusta vaan kunkin omista työansioista. Jokainen euro jonka työntekijä tienaa, kerryttää hänelle myös siivun omaa työeläkettä. Säännöt ja ikärajat eläkkeen kertymisen suhteen ovat vuosien varrella hieman muuttuneet, mutta lähtöajatus on ja pysyy.

Työeläkettä kertyy nykyisin myös joiltain sellaisilta ajanjaksoilta, joilta ei palkkatuloa kerry. Näitä ovat esimerkiksi vanhempainvapaat ja tutkintoon johtava opiskelu. Näiden palkattomien jaksojen eläkekertymät tulivat voimaan vuonna 2005. Monet tonttuakatemian suorittaneet tontut ovatkin ilahtuneet huomatessaan työeläkeotteeltaan myös opiskelusta kertyneen eläkkeen.

Työeläkkeellä ei ole euromääräistä ylärajaa. Kaikki tehty työ lisää työeläkettä, ja kaikki työuran aikana ansaittu työeläke tulee kokonaisuudessaan aikanaan myös maksuun. Toisinaan julkisessa keskustelussa väläytellään eläkekattoa, jolla haluttaisiin rajata suurten eläkkeiden maksamista. Eläkekattoon liittyy kuitenkin omat ongelmansa, joista on kerrottu tarkemmin eläkekattoa käsittelevässä Q&A-tietopaketissamme.

Työeläkkeen muodostumista on kuvattu tarkemmin esimerkiksi Työeläke.fi -sivustolla.

Joulukalenterin kuvituskuva

Eläketonttumme on seuraillut työeläkejärjestelmän vuosikymmeniä tähän saakka hieman sivukorvalla, mutta näin eläkeuudistuksen kynnyksellä hän on havahtunut miettimään järjestelmän rakentumista ja siihen tehtyjä muutoksia. Vastailemme tämän vuotisessa joulukalenterissamme näihin eläketontun kysymyksiin ja kummasteluihin eläkejärjestelmän saloista.