Luukku 7: Onko työeläkemaksut sitten sama asia kuin verot?

07.12.2016

Työeläkemaksuista puhutaan usein veroluonteisina maksuina, mutta kyse ei ole verosta. Työntekijän työeläkemaksuosuus pidätetään suoraan hänelle maksettavasta palkasta, samoin kuin verot ja muut sosiaaliturvamaksut. Työeläkemaksut eivät kuitenkaan päädy valtiolle tai kunnille verojen tapaan, vaan työeläkemaksut maksetaan suoraan työeläkevakuuttajille.

Työeläkemaksujen ja verojen suurimpana erona on se, että vastineeksi työeläkemaksuista työntekijöille kirjataan myös kasvanut eläkeoikeus. Eli maksettuja työeläkemaksuja vastaan kerryttää itselleen myös tulevaisuudessa maksettavaa työeläkettä.

Työeläkevakuuttajien tehtävänä on huolehtia heille kertyvistä eläkemaksuista: ne maksavat eläkkeellä oleville näiden ansaitsemat työeläkkeet, rahastoivat varoja työntekijöille tulevaisuudessa maksettavia eläkkeitä varten sekä sijoittavat rahastoidut varat rahoitusmarkkinoille.

Työntekijöiltä, työnantajilta ja yrittäjiltä perittävät työeläkemaksut on tarkoitettu työeläkkeiden maksamiseen. Vähän niin kuin joululahjat on tarkoitettu joulupukin ja tonttujen jaettavaksi, tai manteli joulupuuroon lisättäväksi.

Joulukalenterin kuvituskuva

Eläketonttumme on seuraillut työeläkejärjestelmän vuosikymmeniä tähän saakka hieman sivukorvalla, mutta näin eläkeuudistuksen kynnyksellä hän on havahtunut miettimään järjestelmän rakentumista ja siihen tehtyjä muutoksia. Vastailemme tämän vuotisessa joulukalenterissamme näihin eläketontun kysymyksiin ja kummasteluihin eläkejärjestelmän saloista.