Luukku 9: Eikö ne rahastot voisi jo purkaa? Isoin tonttuporukkahan on jo eläkkeellä.

09.12.2016

Eläkerahastoissa on kaiken ikäisten, tänä päivänä tai joskus aiemmin työssä olleiden tonttujen ja työntekijöiden varoja, ei yksinomaan nykyisten eläkeläisten. Rahastoja ei myöskään ole missään vaiheessa tarkoitettu väliaikaiseksi ratkaisuksi, esimerkiksi juuri suurten ikäluokkien työeläkkeitä varten. Rahastot ovat pysyvä osa työeläkejärjestelmäämme. Ja vaikka iso tonttujoukko onkin jo eläkkeellä, on perässä tulossa suurin piirtein samankokoisia ikäluokkia.

Jokaiselle työtä tekevälle tontulle kertyy joka vuosi siivu omaa eläkettä, josta pieni osa rahastoidaan tulevaisuutta varten. Tämän johdosta eläkerahastoihin tulee joka vuosi lisää rahaa, vaikka sieltä samaan aikaan maksetaankin eläkkeitä nykyisille eläkeläisille. Näin ollen rahastot eivät koskaan voi tyhjentyä kokonaan.

Mikäli rahastot päätettäisiin ykskaks purkaa tyhjiksi kuin joulupukin lahjasäkki jouluaattona, käytettäisiin siinä suuri määrä myös sellaisia varoja, jotka on varattu tämän päivän nuorille ja keski-ikäisille tontuille tulevaisuudessa maksettavia eläkkeitä varten. Siitä, keiden varoja rahastoihin on kertynyt, on kerrottu lisää rahastoinnin teemasivullamme.

Joulukalenterin kuvituskuva

Eläketonttumme on seuraillut työeläkejärjestelmän vuosikymmeniä tähän saakka hieman sivukorvalla, mutta näin eläkeuudistuksen kynnyksellä hän on havahtunut miettimään järjestelmän rakentumista ja siihen tehtyjä muutoksia. Vastailemme tämän vuotisessa joulukalenterissamme näihin eläketontun kysymyksiin ja kummasteluihin eläkejärjestelmän saloista.