Varma: Vahva vakavaraisuus suojasi markkinapudotuksessa

26.04.2016

Varman vakavaraisuus säilyi alkuvuonna vahvana, vaikka sijoitusten tuotto jäi osakekurssien pudotuksen vuoksi negatiiviseksi. Sijoitussalkkua hajautettiin aktiivisesti osakkeista korkosijoituksiin ja kiinteistöihin, mikä vaimensi voimakkaiden markkinaliikkeiden vaikutusta.

Vaikeassa markkinaympäristössä Varman sijoitukset tuottivat -1,4 (5,3) %, ja sijoitusten arvo oli maaliskuun lopussa 41,1 (42,6) miljardia euroa. Suurista osakemarkkinaliikkeistä johtuen vakavaraisuus pieneni ensimmäisen vuosineljänneksen aikana mutta pysyi edelleen korkealla 28,6 %:n tasolla (31,4 % vuoden alussa) ja oli 9 110 (9 956 vuoden alussa) miljoonaa euroa.

– Markkinoiden epävarmuus jatkui ensimmäisellä neljänneksellä, ja Varman sijoitustuotto jäi lievästi negatiiviseksi. Hyvä vakavaraisuus mahdollistaa kuitenkin edelleen pitkäjänteisen sijoitustoiminnan ja toimi nytkin riskipuskurina, sanoo Varman toimitusjohtaja Risto Murto.

Vuoden 2008 finanssikriisistä alkaen Varman sijoitustoiminnan painopiste on ollut aktiivisessa riskienhallinnassa, ja keskeisenä tavoitteena on ollut vahvan vakavaraisuusaseman säilyttäminen.

Varman sijoituksista parhaiten tuottivat noteeraamattomat osakesijoitukset, 8,2 (1,5) %, pääomasijoitukset 2,5 (2,6) % sekä kiinteistösijoitukset, 1,2 (2,0) %, joihin markkinaheilahtelu ei vaikuttanut. Sijoitusten 5 vuoden keskimääräinen nimellistuotto oli maaliskuun lopussa 4,4 % ja 10 vuoden 4,3 %. Vastaavat reaalituotot olivat 3,3 ja 2,5 %.

Kiinan osakemarkkinoiden syöksy ja öljyn hinta säikäyttivät markkinat

– Tammikuu oli osakemarkkinoilla historiallisen synkkä, kun Kiinan talouteen liittyvät pelot lisääntyivät ja Yhdysvaltojen talouskin näytti yskähtelevän. Osakemarkkinat syöksyivät Kiinan pörssien johtaessa rintamaa kautta linjan. Keskityimme aktiiviseen sijoitussalkun hallintaan keventämällä selvästi osakepainoa, sanoo Varman sijoituksista vastaava varatoimitusjohtaja Reima Rytsölä.

Maailmantalouden kasvaneista riskeistä huolimatta talouskasvu on pysynyt positiivisena sekä Yhdysvalloissa että Euroopassa.

– Toisella vuosineljänneksellä talous näyttää valoisammalta. Yhdysvaltojen talouskasvu vaikuttaa pitävän, eikä Kiinan tilanne ole enää täysin lohduton. Hyödykkeiden ja erityisesti öljyn hinnan toipuminen on tasapainottanut markkinatunnelmaa, Rytsölä sanoo.

Yritysvastuuohjelma eteni alkuvuonna

Varma aloitti sijoitustensa hiilijalanjäljen laskennan ja oman toimitalonsa Green Office -toiminnan edistääkseen tavoitettaan hillitä ilmastonmuutosta. Lisäksi Varma liittyi monimuotoisuusverkostoon.

Uusia eläkepäätöksiä tehtiin tammi–maaliskuussa 5 628; eläkkeitä maksettiin 1,2 miljardia euroa 336 600 henkilölle. Maaliskuun siirtokierroksella TyEL-siirtotulos oli positiivinen 11,2 miljoonaa euroa, mutta YEL-myynnin osalta siirtotappio oli 1,4 miljoonaa euroa.

Keskuspankit venyneet äärimmilleen kasvun pelastamiseksi

Talouspolitiikan tekeminen on globaalisti ollut poikkeuksellista finanssikriisin puhkeamisesta lähtien. Etenkin euroalueella finanssipolitiikassa on keskitytty alijäämien tasapainottamiseen, ja aktiivisen talouspolitiikan vastuu on siirtynyt keskuspankeille.

– Rahapolitiikasta on tullut erittäin elvyttävää ja keskuspankkien keinovalikoimasta hyvin poikkeuksellista. Ennätyksellisen alhaiset korot ja arvopaperiostot tukevat nyt markkinoita. Eläkesijoittaja näkee tämän negatiivisina talletuskorkoina, kertoo Risto Murto.

Useassa maassa keskuspankin ohjauskorot ovat negatiiviset.

– On hyvä, että ainakin yksi talouspolitiikan lohko pyrkii saamaan aikaan kasvua ja inflaatiota. Euroalueella pitäisi nyt kuitenkin miettiä talouspolitiikan kokonaisuutta uudestaan. Keskuspankin tosiasialliset keinot on lähes käytetty ja jo nyt politiikkaan liittyy suuria pitkän aikavälin riskejä, Murto jatkaa.

(Luvut ovat tilintarkastamattomia emoyhtiön lukuja.)

Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma on Suomen vakavaraisin työeläkeyhtiö ja suurin yksityinen sijoittaja. Yhtiö vastaa yksityisellä sektorilla noin 860 000 henkilön työeläketurvasta. Vuonna 2015 Varman maksutulo oli 4,6 miljardia euroa, ja yhtiö maksoi eläkkeitä 5,2 miljardia euroa. Varman sijoitusten arvo oli maaliskuun 2016 lopussa 41,1 miljardia euroa.

Lisätietoja:

Katri Viippola, johtaja, HR, viestintä ja vastuullisuus, puh. 0400 129 500 tai etunimi.sukunimi@varma.fi
Leena Rantasalo, viestintäpäällikkö, puh. 050 300 7980 tai etunimi.sukunimi@varma.fi

Liitteet:

Osavuosiraportti (pdf)
Osavuosiraportin esitysmateriaali (pdf)
Reima Rytsölän markkinakommentti videolla (YouTube)

Linkit:

Tulostiedot ja sijoitukset
Vuosikertomus