Varman osavuosiraportti 1.1.–30.9.2014: Hyvä tuotto epävarmassa sijoitusympäristössä

23.10.2014

Varman sijoitukset tuottivat tammi-syyskuussa 6,1 %, ja sijoitusten arvo oli 39,9 miljardia euroa. Vakavaraisuuspääoma oli historiallisen korkea 10,4 miljardia euroa.

– Varma on taloudellisesti ennätysvahvassa kunnossa. Sijoitusvarallisuutemme hipoi syyskuun lopussa 40 miljardin euron rajaa, ja vakavaraisuus nousi jo keväällä yli 10 miljardin euron, sanoo Varman toimitusjohtaja Risto Murto.

Sijoitukset tuottivat tammi-syyskuussa 6,1 (6,1) %, ja sijoitusten arvo oli 39,9 (36,9) miljardia euroa. Vakavaraisuuspääoma oli syyskuun lopussa 10,4 (8,6) miljardia euroa eli 35,0 (29,9) % vastuuvelasta.

Tammi-syyskuun talousympäristössä oli runsaasti heiluntaa ja ajoittaista epävarmuutta. Etenkin vuoden kolmas neljännes oli haastava, kun pitkään jatkunut osakkeiden voimakas kurssinousu taittui kesän jälkeen.

Varman osakesijoitusten tuotto pysyi silti hyvällä tasolla 7,5 (14,9) %:ssa.

– Korkosijoitukset, hedge-rahastosijoitukset ja dollarin vahvistuminen paransivat sijoitustulostamme, kertoo Varman sijoituksista vastaava johtaja Reima Rytsölä.

Korkosijoitukset tuottivat 4,6 (0,8) %, joka on matalaan korkotasoon nähden erittäin hyvin. Kiinteistösijoitusten tuottoa, 2,9 (1,3) %, painoivat kotimaiseen kiinteistösalkkuun tehdyt alaskirjaukset.

Muiden sijoitusten tuotto kompensoi osakkeiden kurssilaskua

Omaisuusluokista parhaiten tuottivat muut sijoitukset, 8,6 (2,8) %. Näistä hedge-rahastosijoitukset tuottivat vahvasti, 8,0 (6,4) %. Tulosta paransi dollarin vahvistuminen.

– Kasvatimme hedge-rahastosijoitusten osuutta salkussamme vuoden ensimmäisellä puoliskolla noin 4 prosenttiyksiköllä alhaisen korkotason ja osakemarkkinoiden epävarmuuden vuoksi, Reima Rytsölä sanoo.

Maailman taloustilanne näyttää epävarmalta ja kohtuullisen synkeältä.

– Tällä hetkellä sijoittajalle eniten tuskaa tuottaa vaihtoehdottomuus. Osakekurssit ovat nousseet pitkään, ja tiedostamme siihen liittyvät riskit. Toisaalta korkotason alhaisuus ja valtionlainojen negatiivinen reaalikorko eivät juuri houkuttele, Reima Rytsölä toteaa.

Syyskuun lopussa Varmalla oli asiakkaana 527 000 vakuutettua ja 335 000 eläkkeensaajaa. Varma menestyi erinomaisesti työeläkeyhtiöiden välisissä asiakassiirroissa, joissa koko vuoden nettotulos TyEL-vakuutuksissa oli 55 miljoonaa euroa.

Tulevaisuuden näkymät

Suomessa vaikea taloustilanne jatkuu, ja Euroopan talous kasvaa yhä hitaasti. Epävarmuus taloudellisessa toimintaympäristössä voi aiheuttaa jyrkkiäkin liikkeitä markkinoilla. Rahapolitiikan muutokset erityisesti Yhdysvalloissa lisäävät vaikeusastetta tulevaisuuden ennakoinnissa.

Eläkeuudistuksen toimeenpano on Varman keskeinen tehtävä tulevina vuosina. Työkykyjohtamisen ja työeläkekuntoutuksen asiantuntijana Varmalla on hyvät edellytykset tukea työurien pidentymistä suomalaisilla työpaikoilla.

– Työeläkejärjestelmämme on vakaassa kunnossa ja eläkkeet hyvin turvattu suurten rahastojen ja neuvotellun eläkeuudistuksen ansiosta. Seuraavaksi on aika kääntää katse järjestelmätasolta työelämään, sillä työurien pidentämisessä todellinen taistelutanner on työpaikoilla, Risto Murto toteaa.

Osavuosiraportin luvut ovat tilintarkastamattomia emoyhtiön lukuja.

Lisätietoja:

Viestintäjohtaja Satu Perälampi, puh. 010 244 3075 tai 040 526 3388

Liitteet:

Osavuosiraportti (pdf)

Osavuosiraportin kalvosarja (pdf)