Varman osavuosiraportti 1.1.–31.3.2015: Sijoitukset tuottivat 5,3 %

23.04.2015

Varman sijoitukset tuottivat 5,3 % vuoden ensimmäisellä neljänneksellä. Sijoitusten markkina-arvo nousi 42,6 miljardiin euroon ja vakavaraisuuspääoma 11,7 miljardiin euroon.

– Eläkesijoittajalle vuoden alku oli poikkeuksellisen vahva. Sijoitustuotot nousivat kolmen ensimmäisen kuukauden aikana peräti 2,7 miljardiin euroon, sanoo Varman toimitusjohtaja Risto Murto.

Varman sijoitukset tuottivat tammi–maaliskuussa 5,3 (2,0) %, ja sijoitusten arvo nousi 42,6 (38,7) miljardiin euroon. Hyvän tuottokehityksen ansiosta vakavaraisuuspääoma oli maaliskuun lopussa 11,7 (9,1) miljardia euroa eli 38,1 (32,9) % vastuuvelasta.

Osakkeet ja vahva dollari nostivat tuottoa

Vuosi alkoi sijoitusmarkkinoilla poikkeuksellisesti. Euroopan keskuspankki aloitti massiiviset velkakirjaostot, mikä alensi jo valmiiksi nollaa hipovaa korkotasoa. Osakekurssit nousivat jyrkästi.

– EKP:n painama raha on siirtynyt osakkeisiin. Markkinoilla on eletty eurooppalaista euforiaa, kun vanhan mantereen osakemarkkina on kuronut umpeen eroa USA:han, sanoo Varman sijoituksista vastaava johtaja Reima Rytsölä.

Varman sijoitustulosta paransivat etenkin osakkeiden kurssinousu ja dollarin vahvistuminen. Osa valuuttapositiosta pidettiin suojaamattomana.

Kaikkien omaisuusluokkien tuotto oli selkeästi positiivinen, ja parhaiten tuottivat osakesijoitukset, 9,6 (2,6) %. Myös korkosijoitukset tuottivat vahvasti, 2,0 (1,5) % korkotason laskun ansiosta. Muut sijoitukset (ml. hedge-rahastot) toivat hyvän 4,7 (1,9) %:n tuoton, ja kiinteistösijoitukset tuottivat tasaisesti 2,0 (2,1) %.

– Olisin yllättynyt, jos markkinoiden vahva kurssinousu jatkuisi tällaisena vuoden loppuun asti. Alkuvuoden aikana voimakkaasti noussut osakemarkkina on altis korjausliikkeille, vaikka negatiiviseksi laskenut korkotaso sitä tukeekin, Reima Rytsölä toteaa.

Varma maksoi alkuvuonna eläkkeitä 1,2 (1,1) miljardia euroa noin 334 400 eläkkeensaajalle.

Haasteina nollakorot, investointien alhaisuus ja heikko tuottavuus

Maan tulevalla hallituksella on edessään merkittäviä haasteita liittyen Suomen talouskasvuun ja julkisen sektorin tasapainoon.

– Julkisen sektorin tasapainottaminen keskipitkällä aikavälillä on haastava mutta ei mahdoton tehtävä. Sovittu eläkeuudistus tukee merkittävästi kestävyysvajeen pienentämistä, sanoo toimitusjohtaja Risto Murto.

– Olennaisesti vaikeampi haaste on nostaa Suomen kansantalouden pitkän aikavälin kasvupotentiaalia. Nollakorkoisuus, investointien alhaisuus ja heikko tuottavuuden kehitys kertovat kaikki samaa synkkää tarinaa. Kasvusta ja innovaatioista on pula, toteaa Risto Murto.

Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma on Suomen suurin työeläkeyhtiö ja yksityinen sijoittaja. Yhtiö vastaa yksityisellä sektorilla yli 860 000 henkilön työeläketurvasta. Vuonna 2014 Varman maksutulo oli 4,3 miljardia euroa, ja yhtiö maksoi eläkkeitä 5,0 miljardia euroa. Varman sijoitusten arvo oli maaliskuun 2015 lopussa 42,6 miljardia euroa.

Lisätietoja:

Viestintäjohtaja Satu Perälampi, puh. 040 526 3388

Liitteet:
Osavuosiraportti (pdf)
Osavuosiraportin kalvosarja (pdf)
Reima Rytsölän tuloskommentti videolla (YouTube)

Vuosikertomus: http://vuosikertomus.varma.fi/

Tulostiedot ja sijoitukset: https://www.varma.fi/muut/yhtiotietoa/Tulostiedot-ja-sijoitukset/