Varman sijoitukset tuottivat -0,3 % – toisen neljänneksen tuotto nousi plussalle

15.08.2016

Varman sijoitukset tuottivat tammi–kesäkuussa -0,3 (4,3) %, ja niiden markkina-arvo oli 41,2 (41,9) miljardia euroa. Vakavaraisuus säilyi vahvana ja oli 9 136 (10 956) miljoonaa euroa.

– Varma on elpynyt finanssikriisistä hyvin, ja vakavaraisuus on korkealla tasolla osakemarkkinoiden heilunnasta huolimatta. Eläkesijoittajalle markkinat ovat olleet varsin vaisut jo reilun vuoden ajan nollakoron ja nollatuoton ympäristössä, kertoo Varman toimitusjohtaja Risto Murto.

Sijoitusten hajauttaminen suojaa markkinamyllerryksessä

Osakesijoitusten alkuvuoden heikko hintakehitys vaimensi Varman sijoitusten tuottoa, joka jäi niukasti negatiiviseksi. Osakemarkkinoiden pudotusta vaimensi sijoitusten hajauttaminen valtionlainoihin, kiinteistöihin ja listaamattomiin arvopapereihin, joiden tuotot olivat alkuvuonna positiivisia.

Varman sijoituksista parhaiten tuottivat noteeraamattomat osakkeet 13,5 (6,4) % ja pääomasijoitukset 4,0 (6,6) %, jotka eivät kärsineet osakemarkkinoiden alkuvuoden rajusta hinnanlaskusta. Osakesijoitukset tuottivat -3,1 (8,3) %. Korkosijoitukset tuottivat matalan markkinakorkojen ympäristössä hyvin, 2,2, (0,3) %, ja myös kiinteistösijoituksista saatiin vakaa tuotto 2,6 (3,4) %.

Sijoitusmarkkinoilla vallitsee aiempaa vahvempi näköalattomuus

– Kestävää talouskasvua on odotettu Euroopassa kuin kuuta nousevaa, mutta aina tuntuu nousevan uusia epävarmuuksia talouskasvun tielle. Markkinat ovat toipuneet Brexitin jälkeisestä pudotuksesta yllättävän nopeasti, ja markkinoiden katse on jälleen kerran keskuspankkien auttavassa kädessä. Jokaisen pudotuksen jälkeen keskuspankit tuovat markkinoille lisää rahaa, mikä tukee osakemarkkinoita. Kysymys kuuluukin, kuinka kauan Euroopan muita ongelmia pystytään lakaisemaan maton alle ultrakevyen rahapolitiikan avulla, kommentoi Varman sijoituksista vastaava varatoimitusjohtaja Reima Rytsölä.

– Yksi merkittävä ero Euroopan ja Yhdysvaltojen finanssikriisistä nousussa on pankkien kunto. Yhdysvaltalaiset pankit saatiin siivottua nopeammin, mikä auttoi maan taloutta nousemaan jaloilleen, Rytsölä jatkaa.

Ilmastopolitiikka pienentää sijoitusten hiilijalanjälkeä

Varma julkaisi ensimmäisenä suomalaisena työeläkeyhtiönä sijoituksiaan ohjaavan ilmastopolitiikan toukokuussa.

– Tavoitteena on kehittää sijoitussalkkua niin, että sijoituksistamme tulee 2 asteen tavoitteen mukaisia. Olemme laskeneet sijoitustemme hiilijalanjäljen, joka on reilusti vertailuindeksiä kevyempi. Varman noteeratuissa osakesijoituksissa ei ole merkittävää painoa hiili-intensiivisillä aloilla, kertoo Reima Rytsölä.

Eläkehakemusten käsittely nopeutunut sähköisellä järjestelmällä

Varma maksoi tammi–kesäkuussa eläkkeitä 2,4 miljardia euroa 337 260 henkilölle. Uusia eläkepäätöksia tehtiin 11 374 eli 4 % enemmän kuin vuotta aiemmin. Varman eläkehakemusten käsittely on nopeutunut merkittävästi uuden sähköisen eläkehakemusten käsittelyjärjestelmän ansiosta.

Vakuutettujen työntekijöiden ja yrittäjien määrä oli kesäkuun lopussa 526 100.

Taloudellinen ja poliittinen epävarmuus jatkuvat

– Talouskehitykseen liittyy kansainvälisesti edelleen paljon epävarmuuksia, mutta tänä vuonna huomio on siirtynyt taloudesta politiikkaan. Suurimmat muutokset ja riskit ovat tällä hetkellä kansainvälisessä poliittisessa ympäristössä. Iso Britannian EU-kansanäänestyksen jälkeen katse on siirtynyt Yhdysvaltojen presidentinvaaleihin, Murto kertoo.

(Luvut ovat emoyhtiön tilintarkastamattomia lukuja)

Keskinäinen työeläkevakuutusyhtiö Varma on Suomen vakavaraisin työeläkeyhtiö ja suurin yksityinen sijoittaja. Yhtiö vastaa yksityisellä sektorilla noin 860 000 henkilön työeläketurvasta. Vuonna 2015 Varman maksutulo oli 4,6 miljardia euroa, ja yhtiö maksoi eläkkeitä 5,2 miljardia euroa. Varman sijoitusten arvo oli kesäkuun 2016 lopussa 41,2 miljardia euroa.

Lisätietoja:

  • Katri Viippola, johtaja, HR, viestintä ja vastuullisuus, puh. 0400 129 500 tai etunimi.sukunimi@varma.fi
  • Leena Rantasalo, viestintäpäällikkö, puh. 050 300 7980 tai etunimi.sukunimi@varma.fi

Liitteet: