Eläkevarojen tuotto niukasti plussalle – tuore tilastoanalyysi julkaistu

14.09.2016

Työeläkevarojen määrä oli kesäkuun lopulla noin 180,3 miljardia euroa. Varojen määrä lisääntyi 2,4 miljardilla verrattuna maaliskuun lopun tilanteeseen. Nousuun vaikutti toisen vuosineljänneksen positiivinen tuottokehitys. Ensimmäisen neljänneksen tuotot olivat kuitenkin sen verran heikot, että koko vuosipuolisko päättyi vain hieman plussan puolelle. Koko toimialan nimellistuotoksi muodostui 0,3 prosenttia ja reaalituotoksi -0,1 prosenttia.

Eläkkeiden rahoituksen kannalta merkittävintä on sijoitustuottojen pitkän aikavälin kehitys. Eläketurvakeskus käyttää kestävyyslaskelmissaan 3,5 prosentin reaalista tuotto-oletusta. Pitkällä, vajaan 20 vuoden aikavälillä eläkerahastojen reaalinen tuotto on ollut 4,1 prosenttia.

- Tarkasteluväli vaikuttaa todella paljon siihen, miltä eläkevarojen tuottokehitys näyttää. Finanssikriisin jälkeen epävarmuus on lisääntynyt ja tuottovaihtelut kasvaneet aiempaa suuremmiksi, toteaa analyytikkomme Peter Halonen tänään julkaistussa tiedotteessamme.

Halonen myös nostaa esiin vertailukohteita maailmalta:

- Maailman suurimpien eläkerahastojen tuotot esimerkiksi Japanissa, Norjassa, Hollannissa ja Yhdysvalloissa ovat viime vuonna olleet nollan tuntumassa. Tämä kuvastaa globaalin markkinatilanteen vaikeutta, me toimimme samassa sijoitusympäristössä, Halonen sanoo.

Lue lisää tiedotteestamme: Eläkevarojen tuotto niukasti plussalla ensimmäisellä vuosipuoliskolla.

Halosen laatima analyysi sijoitusvarojen määrästä ja kohdentumisesta sekä tuotoista on luettavissa kokonaisuudessaan Sijoitusanalyysi-sivultamme. Analyysin yhteydestä löytyy myös päivitetty kuvasarja olennaisimmista eläkevarojen kehittymistä kuvaavista tiedoista. Laajemmat lyhyen ja pitkän aikavälin kehittymistä käsittelevät kuvasarjat löytyvät Sijoitusvarojen kehittyminen -sivultamme.