Akava-akatemiasta tietoa Suomen työeläkejärjestelmästä kansainvälisessä vertailussa

16.09.2013

Järjestimme viime viikolla yhdessä Akavan kanssa teemakoulutuksen aiheesta Suomen työeläkejärjestelmä kansainvälisessä vertailussa. Puolen päivän mittaisessa koulutuksessa käsiteltiin eläketurvaa meillä ja muualla, EU:n tiukkenevaa talouskuria, työeläkevaroja ja niiden sijoitustoimintaa sekä työeläkerahastojen kansainvälistä vertailua. Kouluttajina toimivat erityisasiantuntijamme Janne Pelkonen ja analyytikkomme Maria Rissanen.

Aiheista käytiin vilkasta keskustelua. Pohdintaa käytiin esimerkiksi Suomeen sijoittamisesta: onko Suomeen sijoittamisen vähenemisen taustalla sijoituskohteiden puute vai onko kyse haluttomuudesta sijoittaa Suomeen?

Käytännössä sijoitettujen työeläkevarojen määrä on kasvanut voimakkaasti viimeisten vuosien ja vuosikymmenten aikana. Suomen sijoitusmarkkinat ovat liian pienet tälle massalle, joten työeläkevakuuttajien on mentävä muille maantieteellisille alueille. Sijoitusten maantieteelliseen hajauttamiseen ajavat myös riskienhallinnalliset syyt: sijoitukset on hajautettava, jotta liian suuria yksittäisiä riskikeskittymiä ei pääse muodostumaan.

Suomeen kuitenkin sijoitetaan edelleen paljon: noin 31 prosenttia eli 47 miljardia euroa on sijoitettuna kotimaisiin kohteisiin. Esimerkiksi työeläkealan omistamien kotimaisten noteerattujen osakkeiden osuus on noin 9 prosenttia Helsingin pörssin markkina-arvosta. Kyse ei siis ole pienestä määrästä.

Teemakoulutus oli osa Akava-akatemiaa, joka tarjoaa koulutusta akavalaisissa liitoissa työskenteleville ja liittojen hallinnoissa vaikuttaville. Osallistujia oli noin 30.