Eläkekatto nakertaisi luottamusta, arvioi Nikolas Elomaa

19.02.2015

Johtajamme Nikolas Elomaa kirjoittaa päivän Aamulehdessä suomalaisen työeläkejärjestelmän perusarvioista ja syntyhistoriasta. Hän kirjoittaa myös julkisuudessa esitetyistä ajatuksista, joiden mukaan tuloerojen kasvuun ja köyhyyden lisääntymiseen voisi käyttää korjausliikkeenä eläkekattoa. Olisiko eläkekatto suomalaisen eläkejärjestelmän arvopohjan näkökulmasta oikein ja kohtuullista?

”Työeläke on peruslogiikkansa mukaisesti myöhennettyä palkkaa. Sillä siirretään osa kunkin omalla työllään ansaitsemasta tulosta myöhemmäksi, eläkeikäisenä käytettäväksi. Jos tätä ansiota leikattaisiin, olisi eläketurvan maksajilla tuskin halukkuutta jatkaa järjestelmän rahoittamistakaan katon ylittävältä osalta. Eläkekaton säätäminen aiheuttaisikin todennäköisesti sen, että se osa tulevista eläkkeensaajista, joita eläkekatto koskisi, ohjaisi tulonsa pois yhteisestä työeläkejärjestelmästämme yksityisiin lisäeläkejärjestelyihin”, Elomaa kirjoittaa.

Elomaan kirjoitus on julkaistu Aamulehden Näkökulma-palstalla 19.2.2015 ja on luettavissa kokonaisuudessaan myös asiantuntija-artikkelit palstallamme:

Eläkekatto nakertaisi luottamusta