Eläkemaksujen ja rahastoitujen varojen on riitettävä myös tuleviin eläkkeisiin

13.04.2015

Työmarkkinajärjestöjen viime syksynä sopimassa eläkeratkaisussa sovittiin yksityisalojen palkansaajien työeläkemaksu kestävälle tasolle 24,4 prosenttiin vuodesta 2017 alkaen. Maksun tasapainottamisessa hyödynnetään yksityisalojen työeläkejärjestelmässä olevaa tasausvastuu-nimistä puskuria. Tähän puskuriin sisältyy myös niin sanottu EMU-puskuri. Samaista puskuria on viime aikoina ehdotettu käytettävä eläkemaksujen määräaikaiseen alentamiseen, tavoitteena vauhdittaa Suomen talouskasvua.

Yksityisalojen työeläkemaksu on lähivuosina jonkin verran alempi kuin sen eläkemenon perusteella tulisi olla. Tasausvastuuseen ei siis Eläketurvakeskuksen maksulaskelman mukaan enää puskuroidu varoja vaan tasausvastuuta aletaan purkaa maksun vakauttamiseksi. Liikkumavaraa eläkemaksujen alentamiseen on näin ollen vähemmän kuin yleisesti ajatellaan, huomauttaa toimitusjohtajamme Suvi-Anne Siimes.

- Talouskasvun aikaansaaminen on erittäin tärkeää, mutta eläkemaksujen pitää yhdessä rahastoitujen varojen kanssa kattaa nykyiset ja tulevat eläkkeet, Siimes toteaa tänään julkaistussa tiedotteessamme.

Telan Siimes: Eläkejärjestelmän rahoituksesta huolehdittava

Siimes puhuu eläkesijoittamisen toimintaympäristöstä juuri käynnissä olevassa Arvopaperi-lehden ja Telan yhteisessä sijoitusseminaarissa Helsingissä. Seminaarin teemana on Suomi-sijoittaminen, jota käsitellään sekä aamun puheenvuoroissa että paneelikeskustelussa. Palaamme seminaarin tunnelmiin tarkemmin tällä viikolla julkaistavassa uutiskirjeessämme.