Eläkerahastojen riittävyys puhutti Seinäjoen työeläkekoulussa

09.10.2015

Syksyn viides alueellinen työeläkekoulumme järjestettiin eilen Seinäjoella. Tupa oli jälleen täynnä, kun noin 80 eri ammattilittojen aktiivia saapui paikalle kuulemaan työeläkejärjestelmän perusteista ja eläkeuudistuksesta. Illan asiantuntija-alustuksista vastasivat edunvalvontajohtaja Nikolas Elomaa Telasta, johtaja Katarina Murto STTK:sta sekä eläkeneuvoja Minna Virtanen Eläketurvakeskuksesta.

Seinäjoen työeläkekoulu noudatti tuttua ohjelmarunkoa. Elomaa aloitti illan käymällä läpi työeläkejärjestelmän perusteet, rahoituksen ja sijoitustoiminnan. Murto puolestaan kertoi eläkepolitiikan päätöksenteosta ja työmarkkinajärjestöjen roolista siinä, erityisesti tuoreen eläkeuudistuksen näkökulmasta. Illan päätteeksi Virtanen kävi läpi eläkeuudistuksen tuomia muutoksia eläkejärjestelmään.

Vilkasta keskustelua illan teemoista

Seinäjoen työeläkekoulun osallistujat kävivät illan teemoista vilkasta keskustelua, sekä itse järjestelmästä että eläkeuudistuksesta. Eläkerahastojen riittävyys herätti paljon puheenvuoroja, mutta osallistujat mielsivät hyvin sen, että eläkevarat on tarkoitettu ainoastaan eläkkeiden maksuun. Elomaa myös rauhoitti kuulijoita siitä, että varat kyllä riittävät, mutta elinajan pidentyessä tulee myös työssä jatkaa hieman nykyistä pidempään.

Työurien pidentämiseen tähtää myös eläkeuudistus, joka parhaillaan on eduskunnan käsittelyssä. Seinäjoella eläkeuudistukseen liittyen kiinnostusta herätti erityisesti siirtymäsäännöt sekä työuraeläke. Tämä onkin ollut kaikissa syksyn tilaisuuksissa kysymyksiä herättänyt aihe, sillä kyseessä on uusi eläkemuoto. Työuraeläkettä on avattu tarkemmin esimerkiksi Eläkeuudistus.fi -sivustolla: Raskas työura otetaan huomioon.

Vielä kolme työeläkekoulua jäljellä – ilmoittaudu mukaan!

Kuluvan syksyn alueellisten työeläkekoulujen kiertueeseen sisältyy kaikkiaan kahdeksan paikkakuntaa, joista kolme on vielä edessä. Järjestämme lokakuun aikana työeläkekoulut vielä Jyväskylässä, Oulussa ja Rovaniemellä. Tarkemmat tilaisuuspaikka- ja ohjelmatiedot löytyvät Työeläkekoulu-sivultamme, josta pääsee myös ilmoittautumaan tilaisuuksiin.

Alueelliset työeläkekoulut on tarkoitettu palkansaajajärjestöjen alueellisille ja lähialueiden luottamushenkilöille, liittojen toimihenkilöille, hallinnon jäsenille sekä aktiiveille. Työeläkekoulut järjestetään yhdessä palkansaajakeskusjärjestöjen (SAK, Akava ja STTK) sekä Eläketurvakeskuksen kanssa.