Eläketurva kertyy joko yrittäjänä tai palkansaajana, muistuttaa Tela-blogi

26.04.2017

Edunvalvontajohtajamme Nikolas Elomaa nostaa blogikirjoituksessaan esiin niin kutsutut kevytyrittäjät, joiden eläkevakuuttaminen (etenkin laskutuspalveluyritysten asiakkaina) on herättänyt keskustelua julkisuudessa. Elomaa muistuttaa lainsäädäntömme rakentuvan kahden työntekomuodon varaan: palkansaajan ja yrittäjän. Myös sosiaalivakuutus, kuten eläketurva, perustuu näiden kahden toimintamuodon varaan.

Työntekijöille ja yrittäjille on olemassa oma lakisääteinen työeläkevakuutuksensa. Työeläkeyhtiöt myöntävät eläkevakuutuksen sen perusteella, tekeekö ihminen työtä työsuhteessa vai yrittäjänä.

”Niin sanotut Itsensä työllistäjät ovat yrittäjiä, elleivät ole työsuhteessa. Sillä ei ole merkitystä, minkälaiseksi ihminen itsensä mieltää tai minkä tahon kautta hän laskutuksensa hoitaa. On tärkeää, että sosiaalivakuuttajat soveltavat lainsäädäntöä samalla tavalla kaikkiin alan toimijoihin. Esimerkiksi eläkeyhtiöt eivät aseta alan yrityksiä erilaiseen kilpailuasemaan toisiinsa tai toisiin toimialoihin nähden soveltamalla niihin eri tavoin eläkelakeja”, Elomaa kirjoittaa.

Tela-blogi: Laskutetaan työstä – yrittäjä vai työntekijä?