Eläkeuudistus kiinnosti Lapin yliopiston opiskelijoita

06.10.2014

Lapin yliopiston ylioppilaskunta juhli 35 vuoden taivaltaan työelämäseminaarin merkeissä viime perjantaina. Erityisasiantuntijamme Janne Pelkonen kertoi opiskelija-aktiiveille millainen kuva heijastuu opiskelijoiden eläkepeilistä.

Lapin yliopiston ylioppilaskunnan juhlaseminaarissa keskityttiin lappilaisen opiskelijan työelämän tulevaisuuteen.

Työelämän jälkeiseen aikaan opiskelijavaikuttajia ja -aktiiveja johdatti erityisasiantuntijamme Janne Pelkonen kertomalla miksi eläkeasiat ovat ajankohtaisia jo opiskelijoillekin.

Eläkeuudistus puhutti Lapin yliopiston opiskelijoita erityisesti sukupolvi- ja sukupuolivaikutusten osalta. Yleisö oli suurelta osin 80-90-luvulla syntyneitä.
- Kuulijoita hieman arvelutti heille ennustetut vanhuuseläkeiän ja tavoite-eläkeiän rajat. He ottivat mielenkiinnolla vastaan sen että joustavuus säilyy eläkejärjestelmässä. He ovat ETK:n laskelmien mukaan uudistuksen voittajia vanhaan malliin verrattuna, kun asiaa katsotaan etuuksien ja maksujen pääoma-arvon näkökulmasta. Luulen, että yleisössä riitti ymmärrystä sille, että eliniän pidetessä työurankin pitää muuttua, Janne Pelkonen toteaa.

Lappilaisia opiskelijoita huoletti korkeakoulutetun työuran laadullinen tulevaisuus. Seminaarissa kuultiinkin puheenvuoroja työllisyysmahdollisuuksista Lapissa ja maailmalla sekä työelämän uusista vaatimuksista.

Yleisö oli kiinnostunut myös työeläkevarojen rahastoinnista.
- Monelle oli positiivinen yllätys, että työeläkevaroja on kasassa 170 miljardia. He halusivatkin tietää miten hyvään noin 4 prosentin reaalituottoon on päästy, joten kävimme läpi työeläkevarojen tuottavaa ja turvaavaa sijoittamista, Pelkonen toteaa.