EMU:n sosiaalinen ulottuvuus - sosiaalipolitiikkaa talousunionin siivellä

14.11.2013

"Euroopan unioni on sisämarkkinaprojekti, jolla on omatunto. Sen yhtenä kantavana ideana on pyrkiä samanaikaisesti sekä taloudelliseen että sosiaaliseen kehitykseen, jolloin kumpaakaan ei voida saavuttaa ilman toista." Näin kirjoittaa erityisasiantuntijamme Janne Pelkonen tuoreessa blogikirjoituksessaan "EMU:n sosiaalinen ulottuvuus - sosiaalipolitiikkaa talousunionin siivellä", joka on julkaistu Euroopan komission Suomen edustuston Euronautti-blogissa.

Komissio julkaisi aiemmin syksyllä tiedonannon EMU:n sosiaalisesta ulottuvuudesta. Tiedonannossa ehdotettiin viiden sosiaalisen mittarin käyttöönottoa. Mittaristolla haetaan tasapainoa talousohjauksen ja sosiaalipolitiikan välillä.

Pelkosen mukaan kyse ei ole vain tehdyn sosiaalipolitiikan lopputuloksen mittaamisesta, vaan mittareiden liittämisestä uudella tavalla työllisyys- ja talouspolitiikan ohjaukseen. Näköpiirissa ei toistaiseksi ole samanlaista rangaistusmenettelyä kuin talouskurissa. Mittarit auttavat ymmärtämään nykyistä paremmin jäsenvaltioiden yhteiskunnallista tilannetta.

Lue Pelkosen koko blogikirjoitus Euronautti-sivuilta.

Pelkonen esitteli komission tiedonantoa myös aikaisemmin lokakuun uutiskirjeessämme artikkelissa Euroopan hyvinvoinnille oma mittaristo.