Ennakkotiedot näyttävät reilun 7 prosentin tuottoa eläkesijoituksille

13.02.2015

Työeläkevakuuttajat ovat alkuvuoden aikana julkaisseet ennakkotietojaan vuoden 2014 tilinpäätöksestä. Toistaiseksi vain yksi työeläkeyhtiö on julkistanut virallisen tilinpäätöksensä. Ennakkotietojen perusteella viime vuosi näyttää hyvää tulosta työeläkesijoituksille.

- Jos ennakkotietoihin ei tule suuria muutoksia, ja jos loputkin jäsenemme raportoivat samansuuntaisesti kuin tähän mennessä on raportoitu, niin alan nimellinen kokonaistuotto tulee löytymään noin 7,5 prosentin tuntumasta, arvioi analyytikkomme Maria Rissanen.

Toistaiseksi saatavilla olevien tietojen mukainen tuottohaarukka on työeläkeyhtiöillä ollut 6,2–7,1 prosenttia, ja julkisalojen työeläkevakuuttajilla 7,8–8,7 prosenttia.

Yksityisellä ja julkisella sektorilla erilaiset sijoitustoiminnan säädökset

Julkisalojen parempaa tuottoa selittää osaltaan se, että julkisalojen eläkevakuuttajia eivät koske vakavaraisuusvaatimukset, toisin kuin yksityisaloilla. Rissanen huomauttaakin, ettei julkisen ja yksityisen sektorin eläkevakuuttajien tuottoja voi tästä syystä asettaa samalle viivalle.

- Tuotot olivat vuonna 2014 hyviä erityisesti osakkeissa, jotka tuottivat noin 10 prosenttia. Julkisalojen eläkevakuuttajilla on suurempi osakepaino sijoitussalkussaan, jolloin he myös saivat niistä paremman kokonaistuoton, Rissanen taustoittaa.

Osakkeiden jälkeen toiseksi parhaiten viime vuonna näyttäisivät tuottaneen kiinteistösijoitukset, noin 5 prosenttia. Korot puolestaan tuottivat noin 4 prosentin tuoton.

- Sijoitusympäristö oli vuonna 2014 haastava: muun muassa maailmantalouden kasvuodotuksia alennettiin pitkin vuotta. Pääosakemarkkinoiden kehitys oli hyvää. Samoin korkomarkkinoiden, kun korkotaso ja luottoriskimarginaalit valuivat ennätysalhaalle. Kansainvälisen hajautuksen rooli muodostui merkittäväksi, kuvailee Rissanen viime vuotta.

Sijoitusanalyysi tulossa maaliskuun alussa

Edellä mainitut tulostiedot perustuvat toistaiseksi työeläkevakuuttajien julkaisemiin ennakkotietoihin. Varsinaiset tilinpäätökset julkaistaan helmi- maaliskuun aikana. Täydennämme verkkosivuiltamme löytyvät tuottoriski-taulukot sitä mukaa, kun tuloksia julkaistaan. Taulukoissa on seitsemän suurimman jäsenemme sijoitusjakauma- ja tuottotiedot.

Julkaisemme myös vahvistettujen tulostietojen perusteella laatimamme sijoitusanalyysin maaliskuun alkupuolella.