EU:n sosiaalipolitiikan kehityksessä tulee olla tarkkana, huomauttaa Suvi-Anne Siimes

12.02.2016

Euroalueen talouskoordinaatiota on vahvistettu merkittävästi muutamana viime vuonna ja sitä haluttaisiin edelleen tiivistää. Myös Euroopan talous- ja rahaliiton EMU:n sosiaalisen ulottuvuuden vahvistaminen on myötätuulessa. Iso kysymys on EU:n mahdollisen toimivallan laajentuminen sosiaalipolitiikan alueelle. Mikäli näin kävisi, olisi sillä vaikutusta jokaisen suomalaisen elämään.

- Jos esimerkiksi eläkepolitiikkaa yhdenmukaistettaisiin EU:ssa, lakisääteisten työeläkkeiden merkitys todennäköisesti vähenisi Suomessa. Ja se voisi tapahtua samaan aikaan, kun omat eläkemenomme ovat suurimmillaan, eli jo seuraavan 10-15 vuoden aikana. Siksi sosiaalipolitiikan unionitasoisten reunaehtojen kanssa kannattaa olla tarkkana, korostaa toimitusjohtajamme Suvi-Anne Siimes.

Siimes puhui aiheesta tänään aamupäivällä järjestämässämme asiantuntijaseminaarissa. Seminaarin teemana oli työeläkkeidemme tulevaisuus EU:ssa. Aihetta käsiteltiin eri asiantuntijoiden puheenvuoroissa.

EU-komission kabinettipäällikkö Taneli Lahti aloitti aamun kertomalla talouspolitiikan yhteensovittamisen tiivistymisestä sekä eläkejärjestelmien kehittämiseen liittyvistä suosituksista. Sosiaali- ja terveysministeriön johtaja Essi Rentola puolestaan pohti sosiaaliturvan yhteensovittamisen tarvetta Euroopassa. Lisäksi SOSTE ry:n pääekonomisti Jussi Ahokas haki vastausta kysymykseen, tuleeko suomalaista eläkeläisistä köyhiä tulevaisuuden Euroopassa. Seminaarin juontamisesta vastasi toimittaja Jussi-Pekka Rantanen.

EU & eläke -lehtiSeminaari keräsi paikalle reilu 120 EU:sta ja eläkkeistä kiinnostunutta kuulijaa. Lisäksi seminaarista käytiin aktiivista keskustelua Twitterissä hastagilla #EUseminaari.

Rentolan ja Ahokkaan seminaarialustukset löytyvät Miltä näyttää työeläkkeidemme tulevaisuus EU:ssa? -teemasivultamme.

Julkaisimme seminaariin liittyen myös oheisen tiedotteemme sekä EU ja eläke -teemaa käsittelevän lehden:

Telan Siimes: Suomen kannattaa olla hereillä, kun EU:n sosiaalipolitiikkaa kehitetään

EU & eläke -teemalehti