Euroopan unionin tulevaisuutta linjataan vuoden 2017 aikana

07.03.2017

EU:n komissio julkaisi merkittävän keskustelupaperinsa Euroopan tulevaisuudesta viime viikolla. Niin kutsuttu valkoinen kirja käy läpi EU:n tärkeimmät haasteet ja mahdollisuudet sekä esittelee viisi skenaariota, joiden mukaisesti unioni voisi kehittyä vuoteen 2025 mennessä Britannian EU-eron jälkeen ja EU:n 60-vuotisjuhlallisuuksien edellä.

Valkoisessa kirjassa maalataan hyvin erilaiset vaihtoehdot EU:n suunnalle:

 1. Jatketaan entiseen tapaan
 2. Sisämarkkinat keskiöön
 3. Monen nopeuden Eurooppa
 4. Tehdään vähemmän mutta tehokkaammin
 5. Tehdään paljon enemmän yhdessä.

Tarkemmin skenaarioihin voi tutustua komission tiedotteessa, Komission valkoinen kirja Euroopan tulevaisuudesta: Yhtenäisyys 27 jäsenvaltion unionissa.

Euroopan komissio toivoo, että tulevina kuukausina paperin teemoista ja skenaarioista käytäisiin ympäri Eurooppaa laajaa keskustelua niin Euroopan parlamentin, kansallisten parlamenttien ja viranomaisten kesken kuin kansalaisyhteiskunnassa. Komission puheenjohtaja Jean-Claude Juncker heittää pallon EU-maiden johtajille, joilta hän odottaa päätöksiä ja toimia yhteisen laivan suuntaamisessa oikealle kurssille.

- On tärkeää, että keskustelua EU:n tulevaisuudesta käydään vilkkaasti myös Suomessa, aikana jossa koko EU:n sekä talous- ja rahaliiton palapelien palaset voivat järjestäytyä uudestaan. Erilaisia visioita on ollut pöydällä myös aiemmin, mutta tähän mennessä mahdollinen käännekohta ei ole juuri herättänyt yhteiskunnallista keskustelua Suomen valinnoista, toteaa erityisasiantuntijamme Janne Pelkonen.

- Komission esitys ei laita erilaisia vaihtoehtoja paremmuusjärjestykseen. Sen aika on todennäköisesti myöhemmin tänä vuonna. Varovaisuutta on ilmassa, kun Saksa, Ranska ja Hollanti käyvät kohti vaaleja. Jäsenvaltioilla tai parlamentin eurooppapuolueilla on hyvinkin erilaisia näkemyksiä integraation vaihtoehdoista ja esimerkiksi sosiaalisten asioiden painoarvosta eri prosesseissa, Pelkonen huomauttaa.

Eläkkeet paperissa mainitaan suoraan vain skenaarioesimerkkien yhteydessä. Sisämarkkinaskenaariossa kysytään, liikkuuko työvoima ja saako eläkeoikeudet siirrettyä maasta toiseen, jos EU:n fokus olisi kapeasti sisämarkkinoiden kehittämisessä, ja sääntelyssä ja sosiaaliasioissa olisi entistä vähemmän yhteistä.

- Tämä on enemmän lisäeläkkeiden ongelma, ei niinkään sosiaaliturvaeläkkeiden, joiden yhteensovittaminen on jo EU-lainsäädännön alaista, kun maasta toiseen siirrytään työn perässä. Sosiaaliturvaeläkkeet itseasiassa tukevat ja edistävät työvoiman liikkuvuutta nykyisellään, kun menetyksiä lakisääteisessä eläketurvassa ei tapahdu.

Valkoinen kirja nostaa esille Euroopan väestön vanhenemiseen. Paperissa todetaan, että Euroopan väestö on maailman iäkkäintä vuoteen 2030 mennessä. Huomio kohdistuu sosiaaliturvajärjestelmiin, joita komission mukaan on ”uudistettava merkittävästi, jotta ne pysyisivät kohtuuhintaisina ja väestörakenteen ja työelämän uusien olosuhteiden tasalla”. Työelämän murros, teknologian ja automaation lisääntyminen ovatkin valkoisen kirjan toinen näkökulma, jota voidaan pitää syötteenä sosiaaliturvaa ja sosiaaliturvaeläkkeitä koskevaan keskusteluun. Paperissa väläytetään, että työelämän muuttuessa EU-kansalaisille tulisi turvata uusia sosiaalisia oikeuksia.

- Nyt ollaan isojen asioiden äärellä. Eläkkeiden näkökulmasta kiinnostavaa on EU:n sosiaalisen pilarin visioiminen, josta komissio aikoo esittää vaihtoehtoja huhtikuun lopulla. Myös kesäkuussa lupailtu talous- ja rahaliiton kehittämisen paperi on tärkeä esimerkiksi talousohjauksen ja euroalueen vakauden näkökulmista, kertoo Pelkonen.

Lue lisää:

Lausuntomme aloitteeseen sosiaalisten oikeuksien pilarista

Uutiskirjeemme artikkeli: EU:n sosiaalisten oikeuksien pilari visioi työllisyys- ja sosiaaliasioita

Kysymyksiä ja vastauksia EMU:n syventymisestä

EU:n vuosi 2017:

 • Rooman huippukokouksessa 25. maaliskuuta odotetaan EU-maiden päämiehiltä ensimmäisiä kannanottoja 60-vuotisjuhlan hengessä.
 • Huhtikuun lopulla komission keskusteluasiakirja EU:n sosiaalisesta ulottuvuudesta
 • Toukokuun lopulla komission keskusteluasiakirja talous- ja rahaliiton tulevaisuudesta
 • Kesäkuun lopulla komission keskusteluasiakirja EU:n rahoituksen tulevaisuudesta
 • Syyskuun puolivälissä Junckerin vuoden 2017 puhe unionin tilasta
 • 17. marraskuuta Sosiaalialan huippukokous Ruotsissa
 • 14.–15. joulukuuta Eurooppa-neuvostolta odotetaan johtopäätöksiä EU:n suunnasta neuvoston kokouksen yhteydessä