Heurekan Dialogi ajassa -näyttely herätti telalaiset pohtimaan omaa vanhuutta

07.10.2016

Dialogi-näyttelyiden sarjalla tiedekeskus Heureka on halunnut havahduttaa kävijöitä tarkastelemaan maailmaa uusista näkökulmista. Nyt lokakuun alussa avautunut Dialogi ajassa -näyttely paneutuu vanhenemiseen. Millaisia haasteita ja uusia mahdollisuuksia ikääntymiseen liittyy? Mitä ihmiset toivovat omalta vanhuudeltaan? Tutustuimme näyttelyyn joukolla telalaisia perjantaina 7.10.

Näyttelystä erityisen tekee se, että oppaiksi rekrytoitiin ikäasiantuntijoista parhaimmat eli joukko yli 70-vuotiaita.

– Jo nyt positiivista palautetta on tullut siitä, että näyttely lisää arvostusta ikääntyviä kohtaan. Näyttelykierroksilla näkee isovanhempia lastenlasten kanssa, kertoo Heurekan innoituspäällikkö Merja Nuutinen.

Näyttelyn parasta antia ovatkin energiset oppaat, joiden elämäntarinat tempaavat mukaansa. Oppaat ohjaavat lempeästi testaamaan ikäihmisen arkea: Miltä tuntuu kivuta portaita, kun askel painaa? Osuuko avain lukkoon, kun kättä tärisyttää? Miten harmaakaihi vaikuttaa näkökykyyn?

Oppaiksemme saimme Sinikka Savolan, 79, ja Eila Laxenin, 71.

Oppaamme Eila Laxen (vas.) ja Sinikka Savola.
Oppaamme Eila Laxen (vas.) ja Sinikka Savola johdattivat meidät testaamaan ikäihmisten arkea.

”Halutaan olla mukana, vaikka ei jakseta ihan niin paljon”

Sinikka on tehnyt työuransa erityiskasvatuksen parissa ja soveltaa opiskelemaansa toiminnallista terapiamenetelmää nyt muistisairaiden vanhusten auttamiseen. Eila on ollut aina kirjoittaja ja yhdistänyt uraan myös joogan opettamisen.

– Usein tuntuu, että vanhuksia ei nähdä. Vanhus vain on, ei elä, Sinikka toteaa.

Sinikan ja Eilan mielestä työelämään tarvitaan joustavuutta ja työoloista on pidettävä huolta.

– Kroppa vanhenee, mutta ei se, joka asuu täällä sisällä, Eila muistuttaa.

Ikäihmisellä on paljon tietoa ja kokemusta, jota ei kannata heittää hukkaan työelämästä.

– Kyllä me halutaan olla mukana, vaikka ei jakseta ihan niin paljon, Eila sanoo.

– Sitä voisi tehdä vaikka lyhyempää päivää, Sinikka ehdottaa.

Dialogi-oppaiden porukka on innostunut myös vapaaehtoistyöstä ja aikoo jatkaa erilaisissa työprojekteissa niin kauan kuin "potkua riittää".

Oman vanhuuden ajatteleminen nostaa tunteet pintaan. Mitä onnellinen vanheneminen merkitsee sinulle? Näyttelykävijöiden ikähaitari on 10–100 vuotta, mutta vastauksissa toistuvat samat teemat. Saa harrastaa, liikkua, oppia uutta ja viettää aikaa läheisten kanssa.

Lopuksi Eila ja Sinikka testaavat kävijöiden tilastotietämystä. Yli 65-vuotiaita on Tilastokeskuksen ennusteen mukaan vuonna 2030 neljännes Suomen väestöstä. Tänä päivänä syntyvät tytöt elävät keskimäärin 84-vuotiaiksia ja pojat 78-vuotiaiksi.

Oppaat heittävät meille telalaisille vielä kysymyksen pohdittavaksi kotimatkalle: Miten voimme yhdessä varautua tähän väestörakenteen muutokseen ja pitää huolta, että työelämässä jaksetaan ja viihdytään mahdollisimman pitkään?

Tutustu Heurekan Dialogi ajassa – vanhenemisen taito -näyttelyyn.