Hyvää juhannusta

20.06.2013

Juhannusta vietettiin Suomessa alun perin Ukon juhlana sadon ja hedelmällisyyden varmistamiseksi. Juhannuksena tehtiin yleisesti taikoja, joilla pyrittiin varmistamaan tuleva sato ja naimaonni. Suomalaisiin juhannusperinteisiin kuului aiemmin myös suursiivous.

Portaiden, ovien ja ikkunoiden pieliin oli tapana pystyttää juhannuskoivuja. Koivunoksista sidottiin lisäksi tuoreita vihtoja ja ulko-oven molemmille puolille pystytettiin usein juhannuskoivuja. Sisään taloon kannettiin kukkia ja tuoreita puunlehviä.

Vuoden pisimpiä päiviä juhannusviikolla on kutsuttu pesäpäiviksi, koska aurinko on silloin ”pesässä”, eli sen päivittäinen kierto käy korkeimmalla kohdallaan, ikään kuin maailmanpuun oksalla. Aurinko näyttää viipyvän pesässä joitakin päiviä, kunnes auringon liikerata alkaa taas laskea ja päivät jälleen lyhetä. Pesäpäivinä tapahtuva kosminen suunnanmuutos on koettu taianomaiseksi tilanteeksi, jolloin pahojen henkien ja kummitusten on uskottu nousevan esiin ja liikkuvan vapaina maan päällä. Juhannuspäivä oli suotuisa myös enteiden katsomiselle.

Meluaminen ja juopuminen ovat jo varhain kuuluneet juhannuksen viettoon. Niiden on uskottu tuottavan onnea ja karkottavan pahoja henkiä. Erään uskomuksen mukaan mitä enemmän juhannuksena juopoteltiin, sitä parempi tuli sadosta. Pahoja henkiä on karkotettu myös juhannuskokkoja polttamalla. Juhannuskokkoja poltettiin aluksi maan itäisissä osissa, mistä tapa levisi 1900-luvun aikana koko maahan.

Juhannustaikoja- ja toiveita

Keskikesän juhla tuntuu olevan täyttä taikaa ja magiaa. Useissa juhannustaioissa nuoret neidot kurkistelevat milloin kaivoihin, milloin lähteisiin - ja yrittävät sieltä nähdä kuvajaisia tulevasta sulhostaan. Myös tienristeykset olivat erityisen tärkeitä. Tuleva puoliso kenties seisoi siellä keskellä yötä. Ja jos käveli yhdeksän risteyksen yli, tapasi aivan varmasti tulevan rakkaan viimeistä risteystä ylitettäessä! Oli toiveesi mikä hyvänsä, ei loitsujen kanssa kannata välttämättä odottaa huomiseen eli juhannusaattoon, mikäli haluaa taikojen todella tehoavan. Taikoja on nimittäin perimätiedon mukaan tehty aikoinaan juuri kesäpäivänseisauksena, vuoden pisimpänä päivänä, jota vietetään tänään. Kesän valoisimpana aikana maagisten voimien on ajateltu olevan erityisen voimakkaita.

Toivotamme kaikille hyvää juhannusta!

Telalaiset