Hyviä ja huonoja uutisia kansanedustajille

09.04.2014

Järjestimme eilen aamukahvitilaisuuden kansanedustajille. Tilaisuuden pääpuhujana oli Varman toimitusjohtaja Risto Murto, joka kertoi työeläkesijoituksista ja teollisuuspolitiikasta. Murrolla oli tarjota sekä hyviä että huonoja uutisia: työeläkesijoitukset ovat tuottaneet hyvin mutta reaalitalouden puolella on myös mustempia pilviä.

Sijoituksilla tuottoja – hyvä niin

Vuonna 2013 työeläkerahastot kasvoivat vain sijoitustuottojen kautta. Työeläkemenot ovat siis jo ylittäneet työeläkemaksujen määrän. Tuottojen merkitys kasvaakin koko ajan.

Sijoitukset ovat tuottaneet hyvin, vakavaraisuus on ennätystasolla ja sijoitusriskiä on näin ollen mahdollista ottaa. Sijoituskohteiden suhteen tilanne ei välttämättä ole yhtä valoisa.

Suuryritykset menestyvät - missä ovat keskisuuret?

Suomalaiset suuryritykset näyttävät kansainvälistyneen hyvin, niillä on kasvunäkymiä ja ne muodostavat hyvä pohjan teolliselle toiminnalle maassamme. Ongelma on keskisuurten yritysten puute. Tarvittaisiin vaikkapa sata ”Ponssea”, joista voisi joko yksin tai yhdistelemällä nousta uusia suuryrityksiä.

Työeläkeala sijoittaa mielellään Suomeen, jos mielekkäitä ja tuottavia kohteita löytyy. Suomi-salkku on yhä ylipainossa kansainvälisten ohjeiden vastaisesti. Jokaista sijoituskohdetta on silti katsottava sellaisenaan: sen on oltava itsessään tuottava.

Aamukahvitilaisuuksia myös jatkossa

Eilinen aamukahvitilaisuus kansanedustajille oli järjestyksessään kolmas. Jo perinteeksi muodostuva tilaisuus järjestettiin ensimmäisen kerran viime joulukuussa. Kuluvan kevään ja tulevan syksyn aikana aamukahvitilaisuuksia on luvassa vielä useampi keskittyen aina yhteen teemaan kerrallaan. Tilaisuudet ovat kutsutilaisuuksia istuville kansanedustajille.