Hyvinvointia rakentamassa yhdessä STTK:laisten nuorten kanssa

30.09.2013

Olimme viikonloppuna mukana Toimihenkilökeskusjärjestö STTK:n koulutusseminaarissa Porvoossa. STTK:n nuorisoverkosto ”PlusMiinus30” järjesti yhdessä jäsenliittojensa kanssa koulutuksen teemalla Hyvinvointia rakentamassa. Erityisasiantuntijamme Janne Pelkonen toimi yhtenä koulutuksen alustajista aiheenaan "Pidempiä ja parempia työuria nuorille?".

Suomessa on kestävyysvajeen lisäksi myös hyvinvointivajetta: monien työurat hiipuvat ennen vanhuuseläkeikää ja terveyserot ovat melko suuret. Yhtenä keinona työurien pidentämisessä on työeläkekuntoutus, jonka roolia työeläkejärjestelmässä Pelkonen toi esiin. Lisäksi hän kävi läpi eri ammattiryhmien terveys- ja hyvinvointieroja.

Pelkosen puheenvuoro herätti keskustelua etenkin siitä, kuinka työurien pidentäminen keskeltä on kaikkein vaikeinta, mutta myös tehokkainta ja inhimillisesti tärkeää. Paremmat työurat ovat edellytys pidemmille työurille. Lisäksi keskustelua käytiin yritysten ikäohjelmista sekä yhteiskunnasta syrjäytyneiden nuorten asemasta.