Indeksimuutos horjuttaisi eläkkeiden rahoituksen tasapainoa, toteaa Suvi-Anne Siimes Suomen Kuvalehdessä

26.02.2016

Nykyisen työeläkeindeksin muuttaminen veisi tasapainon työeläkkeiden rahoitukselta ja olisi epäoikeudenmukainen nuoria kohtaan, toteaa toimitusjohtajamme Suvi-Anne Siimes Suomen Kuvalehden haastattelussa. Siimes myös muistuttaa, että ensi vuonna voimaan tuleva eläkeuudistus pohjautuu laskelmien osalta nykyiseen indeksiin. Jos indeksiä muutetaan, uudistukseen sisältyvä rahoitustasapaino menetetään.

Työeläkkeiden korotuksissa käytettävän työeläkeindeksin muuttamisesta keskustellaan tällä hetkellä julkisuudessa paljon. Aihetta käsitellään Suomen Kuvalehden tuoreessa numerossa ”Kahta mieltä” -palstalla, johon myös Siimestä on haastateltu.

Indeksikeskustelussa esitetään usein, että työeläkevaroja ei ole käytetty eläkkeiden maksamiseen lainkaan. Tosiasiassa yksityisaloilla on jo muutaman vuoden ajan otettu rahastoita eläkkeisiin enemmän kuin työssä olevat ovat niihin säästäneet. Julkisilla aloilla sama on edessä viimeistään parin vuoden päästä. Siimes myös muistuttaa eläkevastuista, jotka ovat tällä hetkellä jo yli 600 miljardia euroa. Osittaisen rahastoinnin ansiosta eläkemaksu suhteessa palkkoihin on alempi kuin se eläkemenon perusteella olisi.

Siimeksen haastattelu Kahta mieltä: Vääryys vai välttämättömyys -artikkelissa on luettavissa tänään ilmestyneestä Suomen Kuvalehdestä. Artikkelin verkkoversion lukeminen vaatii Suomen Kuvalehden digipalvelun tilaamisen.

Lisätietoja aiheesta uutiskirjeemme artikkeleissa ja tietopaketissamme:

Eläkeläisköyhyyteen vaikuttavat menot ja tulot

Työeläkeindeksillä reilu peli sukupolvien välille

Kysymyksiä ja vastauksia työeläkeindeksistä