Isänpäiväviikolla Tela-blogi herättelee keskustelua syntyvyydestä, perhepolitiikasta ja perhemyönteisestä ilmapiiristä

03.11.2020

Tällä viikolla juhlimme Suomessa isänpäivää. Merkkipäivä osuu monelta osin erikoiseen aikaan. Historiallisen alas laskenut syntyvyys on kääntynyt hienoiseen nousuun. Samaan aikaan koronapandemia aiheuttaa epävarmuutta. Kuinka se vaikuttaa suomalaisten lapsihaaveisiin ja -suunnitelmiin? Kysymys liittyy tulevaisuutta koskevan luottamuksen rakentamiseen. Tässä ajassa jokainen lapsitoiveita tukeva viesti on tärkeä, kirjoittaa viestinnän suunnittelijamme Jenni Heino Tela-blogissa.

Tilastokeskuksen ennakkotilaston mukaan vauvoja on syntynyt enemmän kuin vuosi sitten ja asiantuntijat arvioivat, että vuosittainen syntyvyysluku nousee 1,35:sta 1,39 lapseen. Jos suomalaiset perheet saisivat toivomansa lapsiluvun (keskimäärin 1,9 lasta), paine, joka työeläkkeiden rahoitukseen on ennakoitu kohdistuvan 2050-luvulla, hellittäisi lähes kokonaan.

Heino kiinnittää Tela-blogissa huomion perheellistymistä ja perheitä tukevan politiikan merkitykseen ja mahdollisuuksiin sekä perhemyönteisen ilmapiirin rakentamiseen.

Mitä väliä niillä on sille, joka vasta haaveilee vanhemmuudesta? Saati sille, joka ei edes haaveile?

”Paljonkin”, kirjoittaa Heino. ”Jokainen nykyisiä ja tulevia lapsia ja vanhempia koskeva päätös on viesti myös heille. Se rakentaa ilmapiiriä, jossa perheistä puhutaan. Millä tavalla pienten lasten vanhemmat puhuvat toimeentulostaan ja jaksamisestaan? Pelkäävätkö he etuuksien leikkauksia? Saavatko he lapsensa sujuvasti päivähoitoon? Sanat kantautuvat myös niiden korviin, jotka eivät asiaa aktiivisesti ajattele ja jopa jo silloin, kun ajatus omasta lapsesta on jotain yhtä kaukaista ja kiinnostavaa kuin – eläke!”

Tela-blogi: Isänpäivänä haluan juhlia myös niitä, jotka vasta haaveilevat isyydestä