Kansalaisaloite eläkeindeksistä tuli ja meni – mitä voimme oppia?

20.02.2018

Ekonomistimme Mauri Kotamäki tarkastelee YP-lehdessä 16.2.2018 julkaistussa asiantuntijakirjoituksessaan kansalaisaloitetta työeläkeindeksin palauttamiseksi, sen perusteluissa esitettyjen väitteiden oikeellisuutta sekä taloustieteellisen tutkimuksen että erilaisten laskelmien kautta. Hän argumentoi, että aloitteen perusteluissa on huomattavia epätarkkuuksia tai peräti virheitä. Nämä virheet toistuivat julkisuudessa koko kansalaisaloitteen ”kampanjan” ajan.

"Kirjoitukseni keskeinen motivaatio on osoittaa mahdollisimman selkeästi asiaan liittyvät asiavirheet ja väärät käsitykset, jotta ne voitaisiin tulevaisuudessa jättää pois palkkaindeksiin liittyvästä tärkeästä keskustelusta ja keskittyä olennaiseen", Kotamäki kirjoittaa.

Professori Olli Kangas kommentoi Kotamäen kirjoitusta mainiten sen olevan mainiota mutta samalla murheellista luettavaa.

"Se osoittaa, että hatarilla ja paikkansapitämättömillä ”vaihtoehtoisilla faktoilla” voi Suomessakin päästä pitkälle ja saada massat mukaan", Kangas kommentoi.

Kotamäen ja Kankaan kirjoituksen on luettavissa myös omilla verkkosivuillamme: Kansalaisaloite eläkeindeksistä tuli ja meni - mitä voimme oppia?