Lahden työeläkekoulussa vilkasta keskustelua eläkeuudistuksesta

18.09.2015

Syksyn toinen alueellinen työeläkekoulumme järjestettiin eilen Lahdessa. Tilaisuus keräsi reilu 70 osallistujaa eri ammattiliitoista. Lahden tilaisuuden asiantuntija-alustuksista vastasivat lakimies Marja Koponen Telasta, eläke- ja työura-asioiden päällikkö Katja Veirto SAK:sta sekä eläkeneuvoja Minna Virtanen Eläketurvakeskuksesta (ETK).

Koposen alustus käsitteli työeläkejärjestelmän perusteita, rahoitusta ja sijoitustoimintaa. SAK:n Veirto puolestaan kertoi eläkeuudistuksen valmistelusta sekä työmarkkinajärjestöjen roolista eläkepolitiikan päätöksenteossa. Illan päätteeksi ETK:n Virtanen kertoi niistä käytännön muutoksista, joita eläkeuudistus käytännössä tuo tullessaan.

Aktiivista keskustelua eläkeuudistuksesta

Lahden työeläkekoulun osallistujat olivat hyvin aktiivisia ja kävivät vilkasta keskustelua illan teemoista. Keskustelussa esillä oli muun muassa työeläkevakuuttajien sijoitusjakauma, eläkkeen karttuminen opiskelun ajalta sekä kolmikannan merkitys eläkeasioista sopimisessa. Myös ulkomailta Suomeen työhön tulevien vakuuttaminen ja vastaavasti Suomesta ulkomaille töihin lähtevien vakuuttaminen nousivat esiin.

Eniten keskustelua ja kysymyksiä herätti eläkeuudistus. Vanhuuseläkeiän nousu, julkisen sektorin henkilökohtaiset eläkeiät, lykkäyskorotus, työuraeläkkeen kriteerit… Muun muassa nämä seikat nousivat esiin. Työeläkekoulun osallistujat saivat vastauksia kysymyksiinsä paikan päällä, mutta muutoin esimerkiksi Eläkeuudistus.fi -sivuston kysymyksiä ja vastauksia -palsta antaa vastauksen moneen eläkeuudistukseen liittyvään kysymykseen.

Kiertue jatkuu – mukaan ehtii vielä ilmoittautua

Alueellinen työeläkekoulukiertue kiertää tänä vuonna kahdeksalla paikkakunnalla, joista kaksi on nyt takana. Ensi viikolla kiertue suuntaa Tampereelle, jonne on vielä mahdollista ilmoittautua jonoon. Lokakuun työeläkekouluissa (Lappeenranta, Seinäjoki, Jyväskylä, Oulu ja Rovaniemi) on vielä tilaa, mukaan voi ilmoittautua Työeläkekoulu-sivultamme löytyvien ilmoittautumislinkkien kautta. Samalta sivulta löytyy myös tarkemmat tiedot tilaisuuspaikoista ja ohjelmasta.

Alueelliset työeläkekoulut on tarkoitettu palkansaajajärjestöjen alueellisille ja lähialueiden luottamushenkilöille, liittojen toimihenkilöille, hallinnon jäsenille sekä aktiiveille. Työeläkekoulut järjestetään yhdessä palkansaajakeskusjärjestöjen (SAK, Akava ja STTK) sekä Eläketurvakeskuksen kanssa.