Maaliskuun uutiskirjeemme valtaa EU:n vaikutukset suomalaiseen eläketurvaan

27.03.2019

Tuorein uutiskirjeemme valottaa EU:n merkitystä suomalaiseen työeläkejärjestelmään. Työeläkkeet ovat osa Suomen lakisääteistä sosiaaliturvaa ja niiden toimeenpano on hajautettu yksityisaloilla usealle työeläkevakuuttajalle. Tämä erottaa meitä muista EU-maista.

EU vaikuttaa eläkkeisiin myös välillisesti, takaoven kautta. Siitä sisään astuu mm. talouskoordinaatio, jossa pidetään silmällä EU-maiden julkisen talouden kuntoa. Lakisääteiset eläkkeet kun luetaan EU:ssa julkiseen talouteen ja sosiaaliturvarahastoihin.

"Työeläkerahastointi on tuottanut Suomessa ylijäämää kansantalouden tilinpidossa. Meillä on myös pystytty uudistamaan eläketurvaa tietoon perustuen vieläpä niin, että koko julkistalouden kestävyysvaje pienenee", erityisasiantuntijamme Janne Pelkonen kertoo.

EU:n ollessa vähän etäinen ja hahmoton antaa siihen näkökulmia sosiaaliturvan asiantuntija Essi Rentola sosiaali- ja terveysministeriöstä, Ulkopoliittisen instituutin Euroopan unioni -tutkimusohjelman ohjelmajohtaja Juha Jokela ja Eurooppalaisen Suomen toiminnanjohtaja Aku Aarva.

Sillanrakentajat-podcastimme toisessa jaksossa toimittaja Maria Veitola keskustelee Telan erityisasiantuntija Janne Pelkonen ja Eurooppalaisen Suomen toiminnanjohtaja Aku Aarva, jotka ovat puhumassa EU:sta ja eläkkeistä.

Tela-blogissa Janne Pelkosen jälkikirjoituksessa hän avaa epävarmuuden aikaa Euroopassa. Mitkä asiat luovat jakolinjoja ja mihin ollaan tyytyväisiä. Edunvalvontajohtajamme Nikolas Elomaa taas avaa kirjoituksessaan syitä yrittäjien eläketurvan uudistamiseksi.

Yllä mainitut artikkelit ovat luettavissa kokonaisuudessaan maaliskuun uutiskirjeestämme.

Liittymällä uutiskirjeemme tilaajaksi saat kirjeen jatkossa suoraan omaan sähköpostiisi kerran kuukaudessa.