Nuorten eläkeneuvottelutulos julki – eläkkeen kantasanana työ

28.04.2014

Eläkejärjestelmän tulevaisuus varmistetaan oikeudenmukaisilla päätöksillä. Työeläkejärjestelmän perusta säilytetään nykyisellään, ja eläkejärjestelmän rahoitusta käsitellään aina kokonaisuutena. Eläkejärjestelmän kestävyys turvataan nostamalla eläkemaksut välittömästi Eläketurvakeskuksen pitkän aikavälin laskelmien mukaiselle tasolle, ja eläkeiän alaikäraja nostetaan 65 vuoteen. Lisäksi eläkeikä sidotaan elinajanodotteeseen.

Nämä linjaukset ovat otteita Nuorten Eläkeneuvotteluiden lopputuloksesta, joka julkistettiin tänään Helsingissä. Kyse on 11 sitoutumattoman opiskelija- ja nuorisojärjestön yhteisestä ponnistuksesta, jonka lopputuloksena on syntynyt konkreettisia keinoja työurien pidentämiseksi ja eläkejärjestelmän uudistamiseksi.

Laaja-alainen ja kunnianhimoinen ratkaisu

Toimitusjohtajamme Suvi-Anne Siimes oli yksi nuorten eläkeneuvottelutuloksen kommentoijista julkistamistilaisuudessa. Siimes oli iloinen siitä, että nuoret olivat saaneet aikaan laaja-alaisen ja kunnianhimoisen ratkaisun, jossa eläkkeen kantasanana oli ilahduttavasti työ. Siimeksen mukaan on myös arvokasta, että ratkaisussa puhutaan työelämän joustavuudesta, ja siitä, että osa-aikatyö nähdään muunakin kuin työnantajan sanalemana pakkona.

Siimes myös arvosti nuorten tuottamaa panosta eläkeneuvotteluihin.

- Eläke ja eläkepolitiikka ei ole vain tietyn ikäisten ihmisten asia. Myös tänä päivänä hiekkalaatikolla leikkivät lapset ovat osa eläkepolitiikkaa, vaikka heitä ei keskusteluissa yleensä huomioidakaan, Siimes muistutti.

Siimeksen lisäksi nuorten eläkeneuvottelutulosta kommentoivat Suomen Pankin pääjohtaja Erkki Liikanen, valtiovarainministeriön ylijohtaja Jukka Pekkarinen sekä työmarkkinakeskusjärjestöjen edustajat käynnissä olevissa eläkeneuvotteluissa.

Lisätietoja

Nuorten Eläkeneuvotteluiden lopputulos on luettavissa ISSUU-palvelussa.

Nuorten Eläkeneuvotteluihin osallistuivat seuraavat sitoutumattomat opiskelija- ja nuorisojärjestöt: Akavan Opiskelijat, Finlands Svenska Skolungdomsförbund FSS rf, Opiskelijoiden Liikuntaliitto, SAK nuoret, STTK-Opiskelijat, Suomen Ammattiin Opiskelevien Liitto – SAKKI ry, Suomen Lukiolaisten Liitto, Suomen Nuorisoyhteistyö – Allianssi ry, Suomen Opiskelija-Allianssi – OSKU ry, Suomen opiskelijakuntien liitto – SAMOK ry ja Suomen Ylioppilaskuntien Liitto (SYL) ry.